fallback

Отливът на чужди капитали от щатски ДЦК през юни е най-големият от две години

Въпреки това основният инвеститор Китай е увеличил вложенията си с 0,5% до 1,166 трлн. долара, докато Япония е втора с 911 млрд. след понижение от 0,2%

12:10 | 16.08.11 г.

През юни чуждестранните инвеститори са изтеглили част от вложенията си в американски държавни ценни книжа в най-голям обем за последните две години, съобщиха от министерството на финансите на страната, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Обемът на чуждестранните инвестиции в американски облигации през юни е намалял с 0,4% до 4,5 трилиона долара. През предходния месец бе регистриран първи отлив от вложения в ДЦК на САЩ за последните 11 месеца.

Спадът бе регистриран на фона на икономическата и политическа криза в САЩ, когато над американската икономика бе надвиснала заплахата от фалит, а републиканците и демократите в Конгреса не успяваха да се споразумеят за увеличаването на тавана по вътрешния дълг на страната.

Въпреки това Китай, който е основният вложител в американски държавни облигации, е увеличил пакета си от съкровищни бонове с 0,5% до 1,166 трлн. долара. Това е увеличение на китайските вложения в американската икономика за трети пореден месец.

Япония, която е вторият по големина международен кредитор на САЩ, е намалила резерва си от американски ДЦК с 0,2% до 911 млрд. долара.

На следващо място в класацията е Великобритания, която е увеличила дела си с 0,8% до 349,5 млрд. долара.

Нестабилната ситуация в американската икономика през юни принуди редица държави с относително големи пакети от държавни облигации на САЩ да изтеглят част от инвестициите си. Най-активно са продавали американски съкровищни бонове Бразилия, Хонконг, Холандия и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още