fallback

Индексите на Wall Street скочиха с 4% и нагоре

S&P 500 и Nasdaq заличиха загубите от предходната сесия, а Dow Jones регистрира безпрецедентната четвърта с изменение от над 400 пункта

23:35 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските акции отбелязаха мощни ръстове по време на сесията в четвъртък, като S&P 500 и Nasdaq Composite заличиха загубите от предходната сесия, след като инвеститорите се насочиха към акциите от поевтинелите сектори, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) скочи с 4% до ниво от 11 143 пункта. Индексът редува сериозни ръстове и спадове вече осем сесии като тази е безпрецедентната четъртата, в която те са с по над 400 пункта.

S&P 500 и Nasdaq Composite се изстреляха с 4,6% и 4,7% до сътветно 1 173 и 2 493 пункта, компенсирайки загубите от сряда. Всички сектори от S&P 500 се повишиха, водени от финансовите и енергийните компании.

„Ще ми се да вярвам, че ударихме дъното, но все още е рано да се каже”, коментира Арт Кашин, шеф на борсовите операции в UBS Financial Services. “Двустранните усилия в Европа доведоха до въздишка на облекчение.” По-рано днес бе оповестено, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще се срещнат идната седмица, за да обсъдят управлението на еврозоната. Новината внесе успокоение на европейските пазари след нестабилното начало на сесията. Междувременно висши правителствени източници разкриха пред CNBC, че Франция и Италия може ще наложат забрана на късите продажби след края на европейската сесия в четвъртък. „Ще трябва да изчакаме до петък, за да видим какво се случва в Европа”, казва Кашин. „Дали забраната ще прати „мечките” в зимен сън или те ще намерят начин да останат в играта.” Банковите книжа отскочиха след масираните разпродажби в сряда: Morgan Stanley (+10,7%), Capital One (+7,5%), Bank of America (+7,1%), Goldman Sachs (+7%). Златото отстъпи от рекордните си стойности, понижавайки се с 1,4% do 1 760 долара за унция, след като пазарният оператор CME вдигна маржин изискванията за търговия с фючърси върху ценния метал, принуждавайки инвеститорите да закриват позиции.

Cisco поскъпна с над 15%, след като технологичният гигант изненада приятно инвеститорите с по-висока от очакваното печалба и оповести позитивни прогнози.

Оживлението на фондовия пазар бе подпомогнато и от даните за трудовия пазар в САЩ, които показаха, че през миналата седмица са били подадени по-малко първоначални молби за помощи при безработица от очакваното.  В същото време обаче страната е регистрирала през юни най-големия си търговски дефицит от близо 3 години.  Американският лек петрол се повиши с 3,2% до 85,55 долара за барел, петролът тип Брент прибави 0,2% до ниво от 108,02 долара, среброто спадна с 1,6% до 38,71 долара за унция, а еврото поскъпна с 0,6% до 1,424 долара.

Доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК скочи с 0,19 процентни пункта до 2,34%, след като правителството пласира 30-годишни книжа за 16 млрд. долара при доходност от 3,75% годишно. Доходността на дългосрочните книжа на пазара се изстреля с четвърт пункт до 3,77%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още