fallback

Данъчните съкращения ли са единствената опция за стимулиране на търсенето в САЩ?

Китай и някои азиатски държави са единствените, които могат да подкрепят глобалното търсене чрез фискална политика, смята анализатор

21:10 | 10.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ успя да влее оптимизъм на щатските борси във вторник, но някои икономисти размишляват дали няма да се наложат данъчни съкращения, за да се вдъхне живот на американската икономика.

Фед обяви, че ще запази нулевите лихви до 2013 и ще разгледа допълнителни стъпки за подпомагане на растежа. След новината акциите на Wall Street вчера завършиха сесията с ръст от над 4%.

Въпреки пазарното оживление, изявлението на централната банка не отразява добре състоянието на икономиката. Растежът е по-нисък от очакваното, а безработицата изглежда остава устойчиво висока.

Какво може да се направи? Сред много икономисти остават големи съмнения относно ефективността от допълнително вливане на ликвидност (Quantitative Easing – QE).

"QE налива средства в системата и помага на икономиката чрез ефекта си върху благосъстоянието, но е необходимо да се стимулира търсенето“, коментира Ханс Редекер, ръководител валутни стратегии в Morgan Stanley.

След финансовата криза от 2008 търсенето бе подкрепено от фискалната политика, но дълговата криза в Америка и Европа в момента изключват това като вариант, смята той.

Иън Шепъдсън, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics, също не вижда начин правителството да раздвижи икономиката чрез нови разходи. „Шансът за това е нулев“, казва той.

„От друга страна не знаем дали президентът Обама може да се окаже достатъчно смел, за да предложи значителна редукция на данъците за известно време“, посочва Шепъдсън. „Републиканците казват, че искат данъчни съкращения. Обама има възможността да провери дали те не блъфират като им ги предложи“, казва той. Редекер не е съгласен, че данъчните съкращения са единствената възможност за стимулиране на търсенето, като вместо това смята, че решението е в ръцете на Г-20. „Г-7 няма да подкрепи търсенето чрез фискална политика. Единствените страни, които могат да го направят са Китай и някои други азиатски държави“, счита той. Според Редекер САЩ може да сключат сделка в която се съгласяват да не предприемат ново вливане на ликвидност в замяна на фискална подкрепа за глобалното търсене от страна на Китай и другите. Той не вижда нищо, което да поддържа нагласата към риск у инвеститорите. Според него срещата на Фед просто е обърнала пазарната интерпретация на икономическите сигнали. „Преди няколко седмици лошите икономически данни означаваха намален апетит за риск, а в последните дни те сочат точно обратното, тъй като ни доближават до QE3”, изтъква анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 10.08.11 г.
fallback
Още от САЩ виж още