fallback

М. Уитни: Финансовите гиганти се превръщат в банки-зомбита

И днес банките са поставени под силен натиск и разпродажби, акциите на Citigroup пропадат с 10,7 на сто, тези на Bank of America - с 9,5%

18:01 | 10.08.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Водещите финансови институции в САЩ са се превърнали в банки-зомбита, които ще имат нужда поне от десетилетие, за да могат да напаснат бизнеса си към новите реалности в сектора. Такова е мнението на банковия анализатор Мередит Уитни, цитирано от CNBC.

На банков жаргон зомбитата са финансови институции с минимално нетно благосъстояние, но които са подкрепяни от държавата и продължават да упражняват дейност.

В ситуация, при която регулаторните изисквания към капитала стават все по-големи, а кредитирането е неравномерно и нестабилно, то големите банки ще бъдат поставени пред огромни предизвикателства“, смята Уитни.

„Големите банки, на които се пада по-голямата част от кредитирането в САЩ, на практика вече са зомбита. Те имат огромни и скъпи структури, които просто не могат да бъдат обслужвани при настоящите приходи“, посочва Уитни.

Тя обяснява, че ситуацията е типичен пример за отрицателен оперативен марж. „Такива компании не се купуват. Ще са необходими много години, за да може те да преодолеят проблемите си“, смята специалистът.

Подобна съдба в момента имат и някои европейски банки, посочва тя. Като пример Уитни дава Societe Generale, която продължава да натрупва големи загуби от кредити.

И днес банковият сектор на Wall Street е поставен под огромен натиск. Близо час и половина след старта на търговията акциите на Cirigroup потъват с 10,7 на сто, а пазарната капитализация на Morgan Stanley пада с 6,3 на сто. При Bank of America и JPMorgan спадовете са съответно 9,5 и 5,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още