fallback

Какво мислят големите за понижаването на рейтинга на САЩ?

Вижте мненията на Уорън Бъфет, Джордж Сорос, Бил Грос и водещи политици като Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер

10:22 | 10.08.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ изнерви всички, след като пазарите и без това вече отчитаха сътресения. Германският вестник "Ханделсблат" представя оценките на инвеститори, политици и икономисти за борсовия хаос.

Уорън Бъфет, ръководител на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Inc:

"Не разбирам. В това няма смисъл. В Омаха САЩ продължават да се оценяват с рейтинг "тройно А", а аз дори бих дал "четворно А"".

Джордж Сорос, ръководител на хедж фондове:

"Политиците искат да купят време, но времето работи срещу тях".

Тимъти Гайтнър, министър на финансите на САЩ:

"Те (Standard&Poor's) се държат много лошо. Показаха учудващо непознаване на основната аритметика на американския бюджет".

Бил Грос, съосновател на Pacific Investment Management Co. - Pimco:

"Според мен Standard&Poor's доказа основанията за понижаването, най-накрая рейтингът е правилен".

Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата:

"Натискът върху политиката е толкова силен, колкото тя позволи да бъде. Трябва отново да засилим първенството на политиката. Тя трябва да може да парира финансовите пазари".

Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика:

"Твърдо съм уверен, че при познаване на историята ще установим, че Standard&Poor's е действала по политически причини. (...) Те искат да направят услуга на някого и просто не допускат фактите да им пречат. Това, което ще бъде наистина болезнено през идните седмици, е да се наблюдава как "наистина сериозните хора" се отнасят с тези клоуни така, сякаш мнението им струва нещо".

Алън Грийнспън, бивш президент на Федералния резерв на САЩ:

"(Понижаването на кредитния рейтинг) засегна един нерв, което само по себе си е лошо".

Михаел Дикман, ръководител на Allianz:

"Хората наистина се притесняват до какво ще доведе дълговата криза. Това се вижда и на пазарите. Появиха се недуредици и пазарите недвусмислено настояват нередностите да бъдат  отстранени. Дългове, натрупвани десетилетия, обаче не могат да бъдат изчистени за няколко месеца".

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Всички финансови пазари, всички играчи на финансовите пазари и финансови инструменти трябва да бъдат подчинени на съответния контрол и регулация".

Мохамед Ел-Ериян, ръководител на Pimco:

"Светът и най-вече САЩ пропиляха голям шанс. Имаше период, в който бе възможна реформа на финансовия пазар. Европейските лидери не успяха да ограничат дълговата криза в периферията на еврозоната въпреки многото срещи на върха и програми, множеството скъпи спасителни акции и болезнени икономически и социални жертви".

Николаус фон Бомхард, ръководител на Munich Re:

"Политиката не бива да продължава да тича след пазарите, тя трябва да изпреварва вълната".

Мартин Фелдстийн, икономист в университета Харвард:

"Икономическото възстановяване на САЩ, което започна преди две години, напоследък загуби сила. Появи се опасността страната да попадне в рецесия (...) икономиката наистина се развива нестабилно".

Джим О'Нийл, ръководител на Goldman Sachs Asset Management:

"Не съм сигурен дали тази новина наистина е толкова важна в краткосрочен план. (...) Символично това вероятно наистина е тежък удар за престижа на САЩ. Дали обаче понижаването на кредитния рейтинг ще доведе до проблеми с американските облигации? Съмнявам се".

Кенет Рогоф, икономист на Международния валутен фонд (МВФ) и преподавател в университета Харвард:

"Не бих бил изненадан, ако пазарите продължат да отчитат спад. (...) Вече трябва сериозно да бъде допусната вероятността натрупаните дългове никога да не бъдат изплатени изцяло. Не изключвам възможността някои страни да бъдат принудени да напуснат еврозоната, за да възстановят конкурентоспособността си".

(БТА)  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още