fallback

10 причини да се притесняваме за пазара

Слаби икономически данни и негативни тенденции, неефективни политики и исторически паралели обосновават причините, които могат да доведат до паника на пазарите

10:05 | 06.08.11 г. 1

Снимка: Ройтерс

Резкият спад на ценните книжа, което доведе повечето фондови пазари по света до спад с 10% през последната седмица, е вероятно да се задълбочи. Това е знак, че мнозина вярват в навлизането на САЩ в нова рецесия, се посочва в коментар на Wall Street Journal. .

Тази беда трябва да бъде свързана с кредитната катастрофа в Европа и проблемите с дефицита на САЩ, които не приключиха с новите бюджетни планове, уговорени във Вашингтон.

Паниката е настъпила, когато пазарите продават. Тук можем да посочим причините паниката да се увеличи:

1. Пазарите се сринаха, когато последната рецесия стигна своето дъно. Dow Jones, който бе достигнал 14 000 пункта през 2007 г., се понижи до 7 000 пункта през пролетта на 2009 г. Ако близкото минало е някакъв показател, акциите трябва да продължат да понижават стойността си.

2. Корпоративните печалби е вероятно да намалеят. Съкращаването на разходите приближава своите граници. Тези съкращения помагаха за възстановяването на печалбите на компаниите през последните 2 години. Компаниите, финансирани със заеми, трябва да запазят печалбите, ако продажбите продължат да намаляват.

3. Безработицата е все още прекалено висока, за да бъдат подпомогнати потребителските разходи. В САЩ тя все още е над 9%. Около 14 млн. души са без работа, а около 6 млн. от тях не са намерили работа през последните 6 месеца.

4. Сривът в жилищния сектор продължава. Настоящите данни за тенденциите при имотите показват, че цените на жилищата все още падат на повечето пазари. Ефектите от обявяването в просрочие изглежда ще нарастват, както и несигурността в запасите. Експертът Робърт Шилър заяви, че цените могат да паднат с още между 10% и 25% през следващите 2 години. 

5. Програмата на правителството за стимулиране на икономиката приключи. Пакетът от 787 млрд. долара, започнала месец след встъпването в длъжност на президента Барак Обама, бе похарчен.

6. Дълговата криза в икономически слабите държави от Европейския съюз може да се задълбочи. Това би могло да струва скъпо на международните банки, които наскоро вече публикуваха слаби печалби. Финансовите компании по света вече започнаха да съкращават персонал и тази тенденция изглежда ще увеличи загубите.

7. Проблемите със слабия икономически растеж в Европа нарастват. Безработицата в Испания е над 20%. В Гърция този показател надхвърля 15%. Програмите за строги икономии ще изстискат средствата, които правителствените разходи осигуряват за икономиките на много държави от ЕС.

8. Режимите на строги икономии на държавно, щатско и местно ниво в САЩ ще доведат до уволнения в публичния сектор, което ще повиши безработицата.

9. Удължаването на срока на действие на намалените данъци от времето на Джордж Буш не помагат на потребителите или на разходите на бизнеса. Това удължаване бе насочено към подпомагане на икономическото възстановяване през 2011 г.

10. Лошите новини от целия свят и от САЩ разрушават всякакво потребителско доверие, което бе поело курс към възстановяване в началото на 2011 г. на фона на някои признаци за възраждане на икономиката. Американските потребители започнаха да се прибират в черупките си. Всякакви загуби, които претърпяват на фондовия пазар, ще задълбочат допълнително тази неприятна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още