fallback

Печалбата на General Motors почти се удвои заради повишените цени

Нетната печалба нарасна до 2,52 млрд. долара, а печалбата на акция достигна 1,54 долара

17:45 | 04.08.11 г.

Главният изпълнителен директор на GM Дан Ейкърсън. Снимка: Ройтерс

Печалбата на General Motors Co за второто тримесечие почти се удвои, надхвърляйки очакванията, след като американският автопроизводител увеличи дела си в световните продажби и повиши цените на превозните средства, съобщи Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на GM Дан Ейкърсън заяви, че, избягвайки фалит, компанията се е лишила от достатъчно разходи, за да защити бизнеса от рецесията, така че може да вирее добре дори на слаб автомобилен пазар.

През второто тримесечие продажбите в сектора спаднаха рязко и рискът от повторна рецесия може да бъде първият голям тест за това твърдение.

„Нивото на несигурност се е увеличило“, заяви главният финансов директор на GM Дан Амън. „Но онова, което се опитваме да направим и което сме правили успешно, е да оформим бизнес с ниска възвръщаемост и строго счетоводство, за да можем да се справим с всякакъв бъдещ сценарий“, добави той.

По-рано през седмицата акциите на компанията се понижиха до най-ниското ниво след първичното публично предлагане на акциите й от ноември, тъй като инвеститорите се опасяваха как ще се справи тя, ако потребителите затегнат поясите.

Американският производител се насочва към по-малки и икономични автомобили като популярния Chevrolet Cruze, но сериозна част от печалбата му все още зависи в голяма степен от продажбите на по-доходоносните камиони на американския пазар.

Нетната печалба през второто тримесечие нарасна до 2,52 млрд. долара или 1,54 долара на акция от 1,33 млрд. долара или 85 цента на акция през аналогичния период на 2010 г. Прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за печалба от 1,20 долара на акция.

Приходите са се увеличили с 19% до 39,4 млрд. долара, което е над прогнозираните от анализатори 36,74 млрд. долара.

Увеличението на печалбата преди плащането на лихвите и данъците е с над 1 млрд. долара.

От компанията обявиха, че делът им в продажбите на моторни превозни средства в световен мащаб е достигнал 12,2% през второто тримесечие в сравнение с 11,6% за аналогичния период на 2010 г.

GM съобщи за печалби във всички региони, на които оперира, с изключение на Европа, където все още се мъчи с преструктурирането на Opel. Все пак, преди данъци, и там е регистрирана печалба - в размер на 102 млн. долара преди данъци.

Добрите резултати обаче бяха сериозно подпомогнати от проблемите при основните конкуренти на компанията заради последиците от земетресението и вълните цунами от март в Япония, нарушили производството и веригите за доставки на японските автопроизводители.

За втората половина на годината GM очаква коригираните й приходи преди данъците да бъдат „умерено“ по-ниски от тези през първата половина, но цялостният резултат за годината да бъде по-добър от този през 2010 г.

GM се спаси от фалит през 2009 г. благодарение на финансовата помощ от 52 млрд. долара, предоставена от администрацията на президента на САЩ Барак Обама, а американското министерство на финансите все още притежава дял от 32% в обикновените акции на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още