fallback

Wall Street се обагри в червено

Dow Jones отчете нов спад от 2,19% до най-слабия си резултат от 10-и октомври 2008 г. насам и падна под 11 900 пункта

23:38 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

 Инвеститорите предпочитали по-сигурни вложения, като злато и швейцарски франк. Снимка: Ройтерс

Току-що приключилата драма с повишаването на тавана на щатския дълг помогна на правителството да избегне дефолт, но и показа, че САЩ отчаяно търсят инвеститори, след като два от трите водещи индекса на Wall Street затвориха на най-слабите си позиции от октомври 2008 г. насам, предаде Marketwatch.

"Този дебат остави облак на несигурност над пазара по отношение на това, какво точно означава. Добрата новина е, ние няма да се стигне до дефолт, лошата новина е, че ние не знаем какво точно ще бъде решено във Вашингтон. Има загуба на доверие и преосмисляне на перспективата за печалба за следващите няколко години", казва Ник Каливас, анализатор в MF Global.

Разширявайки най-дългата си губеща сесия за осма поредна сесия, Dow Jones отчете нов спад от 2,19% до най-слабия си резултат от 10-и октомври 2008 г. насам до 11 866,62 пункта. За тези осем поредни дни на спад индексът успя да загуби почти 7% от стойността си.

S&P 500 затвори седма поредна сесия на загуба, като загуби 25,78 пункта, или 2%, до 1 261,16 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite Index падна с 59,70 пункта, или 2,2%, до 2 684,91 пункта.

Настроението на инвеститорите бе помрачено заради новите данни за развитието на щатската икономика. Министерството на търговията съобщи, че потребителските разходи са се понижили с 0,2% през юни. Без отчитане на спадащите цени на енергията и храните, потребителските разходи  биха останали без промяна през юни.

Доходите на американците пък са се увеличили с 0,1%, което е най-бавният растеж на този индекс от септември 2010 г. насам и отразява слабото наемане на работна ръка през  пролетните месеци.

И намереният в последната минута компромис за увеличение на тавана на щатския дълг не стана опора за трейдърите, След Конгреса и Сенатът одобри проектозакона, който  предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с между 2,1 трлн. долара и 2,4 трлн. долара на три етапа. Въпреки това спадът на Wall Street се ускори, като „пазарът се концентрира само върху данните за слабата икономика“, както твърди анализатор.

Затова и инвеститорите предпочитали по-сигурни вложения. Златото постигна нов ценови рекорд, ухажвани бяха и швейцарският франк, както и щатските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още