fallback

Разкриването на работни места е приоритет за Обама

Трябва да започнем с въвеждането на повече данъчни облекчения за семействата от средната класа, изтъква президентът

22:55 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Според Обама за намаляването на дефицита е нужен по-балансиран подход, при който по-богатите плащат по-големи данъци. Снимка: Ройтерс

След приемането на текста, предпазващ САЩ от изпадане в неплатежоспособност, американският президент Барак Обама призова днес Конгреса да вземе мерки за стимулиране на икономиката и за създаване на работни места, предаде AFP, цитирана от БТА.

Трябва да направим всичко по силите си, за да постигнем растеж на икономиката и да върнем американците на работа, заяви президентът, след като порица Конгреса, че се е впуснал в окопна война за дефицита и държавните разходи, вместо да се съсредоточи върху безработицата.

„В това трябва да участват всички, както е справедливо. Това е принципът, за който ще се боря през следващите етапи на този процес“, подчерта Обама в кратко изявление от Розовата градина на Белия дом.

Президентът заяви, че току-що приетият законопроект за повишаване на тавана на дълга и съкращаване на разходите е първа стъпка към връщането на САЩ към живот в рамките на възможностите им и че е необходимо да се направи много повече за възстановяването на най-голямата световна икономика, отбелязва Ройтерс.

Обама даде ясно да се разбере, че очаква дебатите в двупартийната комисия, която ще се създаде съгласно новия закон, да доведат до данъчна реформа, и че за намаляването на дефицита е нужен по-балансиран подход, при който по-богатите плащат по-големи данъци. 

„През септември, когато Конгресът се връща от ваканция, ще настоявам за незабавни двупартийни мерки, които ще променят нещата“, заяви Обама. „Това ще създаде среда, в която компаниите ще могат да наемат работници, хората ще разполагат с повече пари в джоба си и ще могат да харчат, а безработните ще си намерят добра работа. Трябва да започнем с въвеждането на повече данъчни облекчения за семействата от средната класа“, изтъкна той.

„През следващите месеци ще продължа да се боря за това, което е от най-голямо значение за американците: нови работни места, по-високи заплати и бърз икономически растеж“, добави президентът.

Обама изброи списък от мерки, които би искал да бъдат одобрение от Конгреса след ваканцията. Сред мерките за съживяване на икономиката той спомена, че е необходимо облекчаване на административните процедури за дребния бизнес, че трябва да се разчита на частните компании за възстановяване на инфраструктурата и да се приемат множество търговски споразумения, загърбени от законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още