fallback

Фалит на САЩ ще доведе до по-скъпо кредитиране на държавите от еврозоната

Финансовите пазари по-лесно ще проумеят предстоящите действия на Европа, отколкото на САЩ, смята експерт

22:11 | 29.07.11 г. 4

Снимка: sxc.hu

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие призовава САЩ да постигнат компромис за увеличаване на тавана на вътрешния дълг и смята, че ако проблемът не бъде разрешен, кредитирането на държавите от еврозоната може да поскъпне, заяви старши икономистът на ОИСР за Европейския съюз Себастиян Барнс, цинтиран от РИА „Новости“.

Барнс уточни, че технически фалит означава или радикално намаляване на държавните разходи в САЩ, или отказ от плащане на лихвите по външното финансиране.

„Ако американските власти не решат проблема до 2 август, най-значителният ефект ще бъде загубата на доверието на финансовите пазари. Преживяхме много сериозна финансова криза, която отчасти бе свързана с недостиг на доверие у инвеститорите спрямо банковата система. И сега има опасност, че отрицателната реакция на пазарите спрямо САЩ ще се отрази и на други държави“, каза той.

Експертът отбеляза, че нивото на задлъжнялост на САЩ е много високо в сравнение с историческите норми след Втората Световна война, което е актуално и за Европа и Япония.

„През последните години ние се сблъскахме и с криза на държавния дълг в Европа. Виждаме, че доходността по кредитите за някои държави като Италия и Испания се повишиха спрямо доходността за Германия, чиято икономика се смята за относително стабилна“, посочи той.

На този фон съществува опасност събитията в САЩ да доведат до проблем към доверието на финансовите пазари и за имат сериозни последици за държавите от еврозоната и не само там, отбеляза икономистът.

„Ако загубят доверие в САЩ, финансовите пазари могат да загубят доверие и към платежоспособността на други държави, които до известна степен се намират в близка ситуация. По-конкретно държавите от еврозоната, които се нуждаят от финансиране на краткосрочни дефицити и от средства за рефинансиране на дълговете си. Това може да доведе до увеличаване на доходността по осигуряване на кредитирането им“, смята той.

Според него по този начин за европейските държави ще стане по-трудно да стабилизират държавните си финанси.

Дори и САЩ при обявяване на технически фалит няма да успеят да финансират адекватно краткосрочните нужди на икономиката си, убеден е Барнс.

„Техният икономически ръст не е голям, нивото на безработица е много високо и те се нуждаят от запазване на държавните разходи на определено равнище, за да поддържат икономиката в периода на връщане към по-висок икономически растеж. Важно е да имат възможност да получават заеми и да запазят доверието на пазара, за да могат да финансират този процес“, смята той.

Освен това евентуален технически фалит ще се отрази на износа на стоки в държавите от Европа, Азия и други региони, твърди експертът.

Той не е в състояние да оцени с колко може да се повиши еврото спрямо долара в тази ситуация, но отбеляза, че реакцията на финансовите пазари може да доведе до понижаване на курса на долара, което ще се отрази негативно на държавите от еврозоната.

„За американските власти е много важно да избегнат сътресенията на 2 август, което би могло да отслаби доверието на пазарите към американското правителство, защото това ще създаде проблеми и за САЩ, и за световната икономика. А по-нататък е важно САЩ да изработят стратегия за оздравяване на държавните финанси и това ще изисква сериозни реформи в данъчната система и социалните разходи“, подчерта икономистът.

При това, ако бъде постигнат компромис за увеличаване на тавана на дълга, еврото ще запази позициите си, смята той.

„Много е трудно да се предскаже в краткосрочна перспектива какво ще се случи с обменния курс. Но няма да има нищо изненадващо, ако еврото остане достатъчно силно спрямо долара“, твърди Барнс.

Той отбеляза, че и Европа, и САЩ остават с доста икономически проблеми.

„Икономическият растеж и перспективите му не са толкова значими, колкото се смята, необходимо е да се стабилизира бюджетът. Повишаването на тавана на дълга ще позволи през следващите няколко месеца и години да бъдат получени достатъчно заеми за финансиране на краткосрочните нужди на САЩ, но те ще останат с нерешени бюджетни проблеми, с проблеми на задлъжнялостта. И не е ясно как ще ги решават. Финансовите пазари по-лесно ще проумеят предстоящите действия на Европа, отколкото на САЩ“, убеден е той.

Според него държавите от Европа са взели много важни решения за Гърция, но това не решава бюджетните проблеми на еврозоната, където могат да настъпят както положителни, така и отрицателни промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още