fallback

Цените на нефта напомпаха печалбата на Chevron с 43%

Приходите на компанията за второто тримесечие са се увеличили с 30% до 69 млрд. долара, скъпите петрол и горива са компенсирали спада на производството

16:42 | 29.07.11 г.

Още една от големите петролни компании съобщи за ръст на печалбата заради скъпите горива. Втората по големина нефтена компания в САЩ Chevron Corp регистрира скок от 43%  на печалбата за второто тримесечие, пише Ройтерс.

Печалбата за периода април – юни е нараснала до 7,7 млрд. долара. За сравнение, през аналогичния период на миналата година Chevron постигна положителен резултат в размер на 5,4 млрд. долара.

Приходите на Chevron са се увеличили с 30% до 69 млрд. долара.

Именно високите цени на петрола и горивата са компенсирали спада в продукцията, отбелязва агенцията. Докато през второто тримесечие на миналата година компанията произвеждаеше 2,75 млн. барела дневно, през второто тримесечие на настоящата година производството е възлизало на 2,69 млн. барела на ден при таргет от 2,79 млн. барела.

Добри резултати през второто тримесечие вече отчетоха Royal Dutch Shell и Exxon Mobil. Въпреки растежа на цените на петрола обаче печалбите на Total и ENI за същия период намаляха. Причината за лошите резултати на двете компании е кризата в Либия, заради която имаше сериозно нарушение на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още