fallback

Радикални републиканци блокират решението на американската дългова криза

Радикалното движение „Чаеното парти“ блокира всеки компромис, а според председателя на МВФ Кристин Лагард статутът на долара като основна резервна валута е застрашен

09:00 | 29.07.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Републиканци заявяват подкрепата си за проекта на Джон Бейнър. Снимка: БТА

Кризата с американския дълг се заплете още повече, след като ръководството на републиканците в американския Конгрес отложи планираното за вчера гласуване по въпросите на държавния дълг и съкращаването на разходите, предаде Ройтерс.

Преди това внезапно бяха прекратени продължилите няколко часа дебати за плановете на председателя на Камарата - републиканеца Джон Бейнър, който предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с 1 трлн. долара (700 млрд. евро), както и намаляване на разходите с 1,2 трлн. долара. 

Според някои консерватори Бейнър не прави достатъчно, за да намали разходите, отбелязва агенцията. Преди всичко привърженици на консервативното Чаено парти са се противопоставили на предложения план, докато други републиканци са сигнализирали готовност за съглашение с демократите. Бейнър до последния момент е опитвал да привлече нови поддръжници в лични разговори.

И сред демократите обаче не можеше да се разчита на пълна подкрепа, пише още Ройтерс, а президентът Барак Обама вече обяви, че може да наложи вето, тъй като проектът предлага краткосрочно решение и проблемът може да надвисне отново в годината на изборите – 2012 г.

Въпреки продължаващата блокада Белият дом остава оптимистично настроен за това, че в последната минута ще се стигне до сделка. „Оставаме оптимисти, че Конгресът ще прояви здрав разум и ще постигнем компромис“, заявява говорителят на Белия дом Джей Кърни. 

Ако се стигне до провал, ще пострадат всички американци. В случай, че Белият дом и Конгресът не намерят решение до вторник, САЩ ще изпаднат в неплатежоспособност. Според експертите икономическите последици ще излязат извън границите на страната.

На 16-и май САЩ достигнаха сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трлн. долара. Чрез прегрупиране на паричните потоци финансовото министерство успя да отложи настъпването на неплатежоспособността по задълженията на страната до 2-и август. Ако до тази дата не бъде намерено решение, правителството ще остане без средства за финансиране на дейностите си и за покриване на плащанията по държавни облигации.

Междувременно директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че евентуален неуспех в разрешаването на кризата около дълга на най-вероятно ще породи „съмнения” относно статута на долара като основната резервна валута в света.

„Това вероятно ще доведе до обезценяване на долара спрямо другите валути и вероятно до съмнения у хората съхраняващи валутите дали доларът е ефективната решаваща и основна резервна валута”, казва тя в интервю за телевизия PBC, цитирана от Ройтерс.

Лагард призовава политиците „да преодолеят политическата чувствителност, интереси и доктрини, което е напълно основателно, в името на цялата държава и за доброто на световната икономика”. „Там има много безпокойство”, добави Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още