fallback

Първи месечен отлив на чужди финансови капитали от САЩ за последните 11 месеца

През май чужденците са продали активи за нето 67,5 млрд. долара, обръщайки тенденцията от предишния месец за нетни приходи от 66,6 млрд. долара

18:10 | 18.07.11 г.

Чужденците са купили по-малко дългосрочни американски ценни книжа през май и заедно със съкровищните бонове и останалите краткосрочни инструменти се явяват нетни продавачи на американски активи за първи път през последните 11 месеца, сочат данни на министерството на финансите на САЩ, цитирани от Ройтерс.

САЩ са привлекли през май нето дългосрочни капитали на стойност 23,6 млрд. долара, след като през април сумата бе 30,6 млрд.

Ако се включат и краткосрочните инструменти, чужденците са продали активи за чисто 67,5 млрд. долара, обръщайки тенденцията от предишния месец за нетни приходи от 66,6 млрд. долара, като данните за април бяха коригирани в посока повишение.

Това е първи случай на нетно изтичане на средства от юни 2010 г. Чужденците са увеличили нетните покупки на средносрочни и дългосрочни американски държавни ценни книжа с 14,6 млрд. долара.

Китай, който е най-големият външен кредитор на САЩ, държи ценни книжа за 1,160 трилиона долара през май в сравнение с 1,153 трилиона през април.

Япония и Великобритания остават другите две най-големи държави – кредиторки на САЩ. Те също са увеличили портфейлите си от американски дългови книжа, пише АП.

Данните показват, че чуждестранните инвестиции в американски дълг през май са се увеличили с 0,6 на сто до 4,51 трилиона долара. Апетитът на инвеститорите явно не се изгубил съвсем, въпреки че Вашингтон достигна лимита си да взима заеми на 16 май т. г.

Оттогава обаче финансовото министерство на САЩ прибягва до различни счетоводни хватки, за да не остане държавата без пари. Тези „маневри” ще свършат работа едва до 2 август 2011 г. Ако дотогава републиканци и демократи не се споразумеят за вдигането на тавана на дълга, финансовият министър Тимъти Гайтнър предупреди, че ще бъде обявен частичен фалит.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още