fallback

Зелена вълна на борсите в САЩ в края на седмицата

Днешните печалби обаче само помогнаха на инвеститорите да избегнат най-големите седмични загуби от близо година

23:36 | 15.07.11 г.

Снимка: Ройтерс

Днешният ръст на фондовите борси в САЩ помогна на инвеститорите да избегнат най-тежките седмични загуби от почти една година, съобщи CNBC.

Инвеститорите изглежда пренебрегнаха продължаващия дебат за увеличаването на тавана по американския вътрешен дълг, но големите въпроси за състоянието на финансите в Европа и производството в САЩ бяха отново на път да залеят добрите данни за печалбите на корпорациите.

Акциите на Google Inc. поскъпнаха най-много в рамките на Standard and Poor's 500 – с 13%, след като компанията обяви, че печалбите й за второто тримесечие са най-големите в историята й за такъв период, а индексът регистрира ръст от 0,6% до 1 316,14 пункта.

Акциите на Microsoft Corp. и Cisco Systems Inc. също добавиха към стойността си, макар и само с 1%.

"Докато всички говорят за европейските дългове и американските проблеми, фактът, че печалбите на корпорациите са високи е добър знак“, заяви Райан Дитрик, старши стратег в  Schaeffer's Investment Research.

Индексът Dow Jones спечели 0,4% до 12 479,73 пункта, а  Nasdaq composite се повиши с почти 1% до 2 789,80 пункта.

За седмицата Standard and Poor's 500 загуби 2,6%, което е най-слабото му представяне след спада от 3,7% през април 2010 г.

Американските индекси бяха на червено през 4 от 5-те дни на седмицата, след като Италия изглеждаше следващата европейска държава, която може да бъде застигната от дългова криза.

Тези опасения силно намаляха, след като Европейският банков регулатор днес обяви, че само 8 банки не са издържали стрес тестовете, които трябваше да покажат как биха се справили в тежка финансова ситуация.

Акциите на добивните компании бяха сред печелившите, като тези на Chevron Corp. повишиха стойността си с 1,2%, а тези на Mattel поскъпнаха с 2%, след като от компанията обявиха, че нетните й приходи са нараснали с 56% през второто тримесечие, подпомогнати от силното търсене на куклите Барби и играчките от "Cars 2".

Сред губещите се оказаха акциите на Bank of America, които паднаха под 10 долара за брой за първи път от май 2009 г., или с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още