fallback

Фед ще предприеме ново вливане на ликвидност през есента заради слабата заетост?

Бюджетът трябва да се балансира дългосрочно, защото икономиката има нужда от известно стимулиране в краткосрочен план, смята професорът от Dartmouth College Дейвид Бланчфлауър

16:30 | 09.07.11 г. 27
Автор - снимка
Създател

Слабите данни за заетостта в САЩ през юни ще накарат Федералния резерв да предприеме през есента трети кръг на програмата си за вливане на ликвидност в икономиката, смята Дейвид Бланчфлауър, професор в Dartmouth College. „QE3 (Quantitative Easing) изглежда все повече на дневен ред. Какво друго може да направи централната банка, да остави безработицата да се покачва ли?”, разсъждава той в интервю за MarketWatch.

Според бившия член на комитета по парична политика на Английската централна банка, лошото текущо състояние на американската икономика повтаря това на британската от по-рано през годината, когато обсъждането на правителствени мерки за икономии накара потребителите да ограничат разходите си, а бизнесът забави инвестициите и наемането на персонал. 

Самите коментари за такива мерки отприщиха първични страхове и повишиха значително вероятността за нови стимулиращи действия на Английската централната банка (АЦБ), посочва той. Растежът в Англия е много слаб и трябва да е сигнал за САЩ, предупреждава професорът. АЦБ според него може да прибегне до нови покупки на активи преди Фед. „Всички, които твърдят, че бюджетните рестрикции са насърчаващи за икономиката са абсолютно неадекватни”, казва Бланчфлауър. Фед смята, че щатската икономика все още има нужда от отрицателни реални лихви, но те трябва да убедят някои членове на Конгреса, които не разбират, че растящите страхове от фискален колапс само влошават нещата, обяснява той. Бюджетният баланс трябва да бъдат постигнат в рамките на много по-дълъг период защото икономиката има нужда от известно стимулиране в краткосрочен план, добавя икономистът. Според него Федералният резерв ще изчака до края на лятото, за да реши как да обяви новия цикъл за вливане на ликвидност и как точно да го осъществи.

Той смята, че QE3 ще е подобен на предходните, тъй като щатската централна банка е крайно ограничена по отношение на активите, които може да купува, за да влива ликвидност. Фед може да купува единствено ДЦК, ипотечни ценни книжа или краткосрочни общински облигации. Бланчфлауър смята, че другите варианти за стимулираща политика от страна на Федералния резерв няма да сработят. Например, обещанието на централната банка да поддържа лихвите ниски за дори повече от „продължителен период” (обичайната формулировка напоследък) не е много правдоподобно, посочва той. Това просто означава, че „ще държим лихвите ниски, докогато имаме нужда от това”. Ниските лихви обаче не помагат на повечето хора, които не могат да получат банков заем заради лошото си кредитно досие. Според икономиста забавянето на американската икономика се дължи на такова в глобален мащаб, като продажбите на дребно са в състояние на колапс, а данните за потреблението и производството са негативни. ”Световната икономика се забавя”, констатира той. „Защо някои си мислят, че американската е отделена от нея?”

Бившият член на АЦБ разкритикува решението на ЕЦБ за повишение на лихвите, тъй като няма натиск за увеличение на заплатите, а инфлацията пада. По-високите лихви влошават ситуацията за страните от периферията на еврозоната, смята той. ”Изглежда че се вземат точно решенията, които не трябва”, завършва Дейвид Бланчфлауър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още