fallback

Щатските индекси на зелено след оптимистични данни за заетостта

Икономическото възстановяване може да се окаже по-устойчиво от очакваното, коментират анализатори

22:59 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се повишиха в четвъртък, след публикуването на обнадеждаващи данни за заетостта и потреблението в САЩ, подхранващи надеждата, че икономическото възстановяване може да се окаже по-устойчиво, отколкото прогнозираха анализаторите.

Dow Jones Industrial Average се повиши 0,74% до 12719 пункта, отбелязвайки седма сесия на печалби за последните 8 работни дни, пише MarketWatch.

Сред водещите сини чипове се нарежда J.P. Morgan Chase & Co. Банката спечели 0,40%, след като купи APAC Customer Services Inc. за 470 млн. долара. В четвъртък Dow затвори на 8 седмичен връх.

Standard & Poor’s 500 се повиши с 1,05% до 1353 пункта, воден от компаниите от финансовия сектор. Nasdaq Composite Index се повиши с 1,36% до 2873 пункта.

Индексите бяха подкрепени от данни за заетостта в САЩ на Automatic Data Processing (ADP), според които през юни частният сектор е наел два пъти повече служители от очакваното. Според ADP заетостта в частния сектор през юни е нараснала с 157 хил. Данните контрастират със слабия ръст на заетостта през последните месеци.

Инвеститорите бяха обнадеждени и от факта, че новите молби за помощи за безработни са намалели с 14 хил. до сезонно претеглени 418 хил. през седмицата приключила на 2 юли. Спадът надхвърля очакванията на икономистите.

„Може би излизаме от временната слабост в която беше изпаднала икономиката“, казва Боб Бауер, главен икономист на Principal Global Investors.

Позитивно бяха приети и думите на Жан-Клод Трише, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), че банката ще отмени изискванията за минимален кредитен рейтинг по португалския дълг, който притежава.

Акциите на NYSE Euronext се повишиха с над 3%, след като акционерите на борсата одобриха плана за сливане с германската Deutsche Boerse AG.

Фючърсите за Американския лек суров петрол се повишиха над 98 долара за барел, докато златото достигна 1531 долара за тройунция. Щатският долар поевтиня спрямо еврото и се повиши спрямо японската йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още