fallback

Съкращенията през първото полугодие в САЩ са на най-ниското си ниво от 2000 г.

Въпреки това, наемането на нови служители е неравномерно и не достатъчно устойчиво, за да може безработицата да се понижи чувствително, сочи анализ

20:13 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Планираните съкращения на работни места през юни са нараснали с 11,6% до 41 432, но цялостният ръст на оптимизирането на заетостта е паднал до най-ниските си нива от 11 години, се казва в месечно изследване на Challenger, Gray & Christmas, цитирано от CNBC.

Общият брой съкращения до средата на годината възлиза на 245 806 и е най-ниският от началото на десетилетието. Темпът на освобождаване на служители е бил по-висок през май и юни в сравнение с април, се посочва в доклада.

“Картината на заетостта остава не особено ясна. Продължаващото забавяне на темпа на съкращенията определено е обещаващо. Въпреки това, наемането на нови служители е неравномерно и не достатъчно устойчиво, за да може безработицата да се понижи чувствително“, казва Джон Чалинджър, изпълнителен директор на Challenger, Gray & Christmas.

Силният ръст при наемането на нови служители от февруари до април беше неутрализиран от застоя през май, допълва той.

„Данните за заетостта и наемането на нови служители през следващите три или четири месеца ще са важен показател за това дали икономическото възстановяване е изгубило инерция или спадовете в предлагането на нови работни места са просто временна слабост“, казва Чалинджър.

Най-много освободени има в държавния сектор, се посочва в доклада.

„Прогресът при наемането на нови служители ще изглежда анемичен поради факта, че тръгнахме от толкова дълбока дупка“, казва Чалинджър. „За да получите представа, след 16-те месеца рецесия от юли 1981 г. до ноември 1982 г., която закри 2,7 млн. работни места, бяха необходими 11 месеца за възстановяване на заетостта до нивата отпреди кризата.“

„След сравнително кратката рецесия от 2001 г., която също съкрати 2,7 млн. работни места, бяха необходими почти 40 месеца, за да може заетостта да се върне до нивата от 2000 г. Така че дори работодателите да продължат систематично да създават нови работни места и през втората половина на 2011 г., на пръв поглед ще изглежда, че заетостта остава в стагнация“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още