fallback

Дискусията за тавана на американския дълг продължава в четвъртък

Републиканци и демократи отново ще се срещнат, за да обсъдят вдигането на тавана на дълга на САЩ

11:45 | 06.07.11 г.

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне в четвъртък с представители на двете основни политически сили в страната, като на срещата отново ще се обсъжда вдигането на тавана на американския държавен дълг, пише Ройтерс.

Обама настоява за постигането на споразумение в следващите 2 седмици. В противен случай на втори август Страната на неограничените възможности ще бъде изправена пред технически фалит.

Преговорите между републиканци и демократи се провалиха преди 2 седмици, а двете страни взаимно се обвиняват за провала на споразумението.

Малко след това политическите сили постигнаха принципно споразумение за сериозни бюджетни съкращения, но така и не се разбраха по въпроса с данъчната политика. Демократите настояват за увеличаването на данъците за богатите, докато републиканците не искат и да чуят за увеличаване на данъците заради рисковете от подобна политика. Те дават за пример ситуацията в САЩ от началото на 90-те години, когато увеличението на налозите за състоятелните американци беше платено от обикновените хора заради колапса на индустриите в лукс сегмента.

Републиканците са скептични за развоя на срещата в четвъртък. Говорителят на Камарата на представителите Джон Бонър посочва, че подобни дискусии ще бъдат безполезни, „докато президентът не приеме икономическите реалности“.

Лидерът на републиканците в Сената Мич МакКонъл допълни, че вижда в дискусията възможност да разбере дали „президентът най-накрая ще се съгласи да приеме сериозен план за свиване на дефицита“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още