fallback

Гърция окрили и Wall Street

В началото на сесията данните за продажбите на жилища попариха ентусиазма, но в крайна сметка индексите се покачиха

23:37 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

След като гръцкият парламент одобри с мнозинство пакета от драстични мерки за затягане на фискалната дисциплина, имащ за цел да спаси страната от непосредствен фалит, инвеститорите на Wall Street си поеха дъх.

В началото на сесията данните за планираните продажби на жилища в САЩ през май попариха ентусиазма на инвеститорите и индексите бързо изтриха покачванията, но в крайна сметка индексите затвориха на по-високи стойности от вчерашните си постижения.

Планираните продажби на жилища в САЩ през май са се повишили с 8,2%. За сравнение, през май 2010 г. беше отчетено повишение от 13,4 на сто.

Индексът Dow Jones се повиши с 0,6% до 12 261 пункта. По-широкият S&P-500 скочи с 0,8% до 1307. Технологичният индекс Nasdaq добави към стойността си 0,4% до 2740 пункта.

„Рисковото настроение ще се задържи на пазарите“, заяви анализаторът Андрю Уилкинсън от Interactive Brokers Group, цитиран от Ройтерс. Въпреки това обаче печалбите ще останат в разумни граници, смята той.

Сред акциите, отчели най-висок ръст, са тези на Bank of America, които скочиха с повече от 3%. Банката ще изплати на 22 институционални инвеститори 8,5 млрд. долара, за да удовлетвори жалби, свързани със рухването на жилищния пазар. Освен това Bank of America ще задели допълнителни провизии на стойност 5,5 млрд. за второто тримесечие за подобни случаи.

Търсени бяха и акциите на Monsantо, които отбелязаха ръст от почти 4%. Силно търсене на посеви и ГМО попълни касите на концерна. Базираната в Сейнт Луис, САЩ, компания съобщи, че е реализирала нетна печалба в размер на 680 млн. долара за посочения период, докато година по-рано финансовият резултат е възлизал на 384 млн. долара. Реализираният растеж е от над 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още