fallback

Американските индекси спаднаха за седми път в последните осем седмици

Dow Jones заличи всичко спечелено през седмицата в рамките на петъчната сесия

23:32 | 24.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на американските борси - Dow Jones Industrial Average и S&P 500, се понижиха за седми път през последните осем седмици на фона на продължаващата нервност около дълговата криза в еврозоната, съобщи CNBC.

Dow Jones загуби 0,96% до 11 934,58 пункта, воден от акциите на Cisco, Pfizer и Intel, заличавайки всичко спечелено през седмицата.

S&P 500 се понижи с 1,17% до 1 268,44 пункта, което е близо до средния показател за последните 200 дни от 1 263 пункта.

Nasdaq регистрира спад от 1,26% до 2 652,89 пункта. Въпреки дневните загуби индексът прекъсна серия от 5 седмици на спад.

Индексът CBOE Volatility, който е смятан за най-добър показател за страха на пазара, се повиши с над 10% до над 21 пункта.

Акциите на компаниите от технологичния, енергийния и индустриалния сектори бяха сред основните губещи в S&P 500, докато тези на компаниите в суровинния бранш се покачиха.

„Пазарът спада заради нервността около гласуването на мерките за строги икономии в гръцкия парламент“, заяви Борис Шлосбърг от GFT Forex.

Еврото падна спрямо долара по време на сесията, тъй като инвеститорите го разпродаваха преди уикенда заради опасенията, че гръцкият парламент може да не гласува мерките, които са необходими като гаранция по кредитите, отпускани на затъналата в дългове държава.

Междувременно златото се установи на ниво от около 1 500 долара за тройунция.

Цените на американските държавни облигации достигнаха най-високото си ниво за годината, след като инвеститорите предпочетоха относително сигурните активи. Доходността по 10-годишните ДЦК падна до 2,86%.

Спадът на борсите дойде въпреки коригираните данни за БВП на САЩ през първото тримесечие от 1,85 на 1,9% и по-добрите данни за поръчките в индустрията през май в сравнение с април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още