fallback

Рязък спад на американските борси в началото на сесията*

Спадът в цените на петрола повлече пазара надолу

18:27 | 23.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

Американските индекси се смъкнаха рязко в ранните часове на търговията днес, след като смесица от данни за пазара на труда, срив в цената на петрола и постоянните притеснения за еврозоната предизвикаха разпродажба на рискови активи, предава Marketwatch.

Индексът Dow Jones Industrial Average изгуби 1,9% до 11 880,54 пункта, като акциите на Alcoa Inc. понижиха цената си с 3,1%, а тези на Chevron Corp. - с 2,9%.

Standard & Poor’s 500 спадна с 1,76% до 1 264,50 пункта главно заради понижените цени на компаниите от енергийния сектор. Nasdaq Composite се понижи с 1,43% до 2 631,05 пункта.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише предупреди, че отражението върху банковия сектор на неуверената политика на правителствата в държавите-членки от еврозоната по отношение на публичните финанси представлява „най-сериозната заплаха за финансовата стабилност“ в региона.

Акциите на компаниите от петролния бранш последваха надолу цените на петролните фючърси, след като Международната агенция по енергетика обяви, че ще освободи 60 млн. барела от запасите си през следващия месец, за да облекчи проблемите, причинени от прекратяването на износа на суров петрол от Либия.

Докато намалените цени на енергоносителите са положителни за потребителите, те засегнаха акциите в целия енергиен бранш и се появяват на фона на притеснения, че забавянето на икономиката ще свие търсенето на енергоносители.

Американските икономически данни също разочароваха. Първоначалните молби за помощи при безработица се увеличиха с 9 000 до 429 000 през седмицата, приключила на 18 юни, съобщиха от американското министерство на труда. За предходната седмица цифрите бяха коригирани в посока повишение до 420 000 от първоначално съобщените 414 000.

Европейските борси също регистрираха спад след слабия прочит на мненията на водещи европейски мениджъри за забавяне на ръста в услугите и производството.

Доларът се повиши спрямо еврото и йената, а търсенето на американски държавни облигации бе високо, което свали доходността по 10-годишните книжа до 2,91%.

Фючърсите на американския лек суров петрол паднаха до около 91 долара за барел, а златото понижи цената си до 1 527 долара за тройунция.

*Актуално към 17,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още