fallback

Разпродажби в Ню Йорк заради очакваното забавяне на икономиката

Бернанке пак постави въпроса за предизвикателствата пред финасовите пазари от евентуален фалит на Гърция

23:29 | 22.06.11 г.

Със загуби за основните индекси приключи борсовата търговия в САЩ, след като Федералният резерв понижи прогнозата си за икономическия ръст на страната.

Dow Jones завърши сесията със спад от 0,66% до 12 110 пункта. S&P 500 затвори с понижение от 0,65% до 1 287 пункта. Nasdaq изтри 0,67% до 2 669 пункта.

Председателят на Фед Бен Бернанке за пореден път акцентира върху рисковете за САЩ от евентуален фалит на Гърция. Той допълни, че гръцките експозиции на американските банки не са големи, но банкрутът на Атина би поставил пред сериозно изпитание финансовите пазари, пише MarketWatch.

Сред най-губещите акции беше Adobe Systems. Компанията изтри повече от 5% отпазарната си оценка заради занижена прогноза за печалбата.

На фона на разпродажбите в Ню Йорк сред малкото печеливши се наредиха позициите на FedEx Corp. и CarMax Inc. Прогнозите за финансовите резултати на най-големия карго оператор в САЩ са изключително оптичистични с оглед на съживяването на товарните превози. Най-големият продавач на автомобили втора ръка в страната пък отчете повече продажби на по-високи цени за първото тримесечие, което насочи вниманието на инвеститорите към неговите акции.

На валутните пазари доларът за първи път от 5 дни поскъпна спрямо еврото заради коментарите на Бернанке за фалит на Гърция, както и заради удължаването на  стимулиращата програма за американската икономика. Единната европейска валута падна с 0,4% спрямо зелените пари, като едно евро купуваше 1,43560 долара малко след изявлението на председателя на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още