fallback

Щатските индекси се повишиха след добро представяне на сините чипове

Инвеститорите осъзнаха, че ЕС няма да остави Гърция да изчезне от картата, точно както и американските законодатели няма да оставят САЩ да фалира, коментират анализатори

23:14 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се повишиха в понеделник, подкрепени от доброто представяне на  сините чипове Caterpillar Inc. и Microsoft Corp., въпреки че европейските пазари затвориха на червено поради опасения за Гърция, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,63% до 12080 пункта, воден от Caterpillar Inc., чийто акции спечелиха над 2%, след като производителят на тежко машинно оборудване обяви ръст на продажбите.

Акциите на Microsoft също се повишиха с над 1%, след като софтуерният гигант съобщи, че на 28 юни ще разкрие детайли около „Office 365“ - услуга от ново поколение базирана на технологията „изчислен в облак“ (cloud computing).

Също сред сините чипове акциите на Wal-Mart Stores Inc. се повишиха, след като Върховният съд във Вашингтон отхвърли иск срещу компанията за сексуална дискриминация.

S&P 500 спечели 0,54% до 1278 пункта. Губещ компонент на индекса се оказа финансовият сектор.

Nasdaq Composite нарасна с 0,50% до 2630 пункта.

Щатските пазари стартираха сесията неубедително, след като европейските индекси затвориха на червено, поради опасения за ситуацията около Гърция. Днес финансовите министри от еврозоната отложиха решението за оказване на по-нататъшна подкрепа за Гърция.

Това охлади донякъде пазара след 6-те поредни седмици на загуби, казва Питър Кардило, главен икономист на Avalon Partners.

„В края на краищата инвеститорите осъзнаха, че Европейският съюз (ЕС) няма да остави Гърция да изчезне от картата, точно както и американските законодатели няма да оставят САЩ да фалира технически, като не повишат дълговия таван“, казва Кардило.

Доларът се понижи спрямо еврото, след като анализаторите откриха позитивни сигнали в срещата на финансовите министри на ЕС.

Американският лек суров петрол с доставка през юли се понижи под 93 долара за барел, докато златото с доставка през август се повиши с по-малко от 0,1% до 1539,5 долара за тройунция.

Тази седмица инвеститорите ще се фокусират върху срещата на Федералния резерв (Фед) в сряда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 22.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още