fallback

Toyota ще възстанови напълно производството в Северна Америка през септември

Темпът на възстановяване се очертава по-бърз от очаквания, твърдят от най-големия производител на автомобили

09:46 | 17.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

Автомобилният гигант Toyota Motor Co. ще възстанови напълно през септември производството на автомобили в Северна Америка, се посочва в съобщение на компанията, цитирано от РИА „Новости“.

Производството на Toyota се сви с почти 30% след земетресението и вълните цунами от 11 март в Япония.

Част от заводите в Северна Америка прекратиха напълно или частично производствения процес заради проблеми с доставките на части от Страната на изгряващото слънце.

„Производствените обеми се увеличават с по-висок темп от очакваното след земетресението и вълните цунами в Япония от 11 март. До 6 юни 8 от 12-те завода на компанията възстановиха обема на производство до максималния“, се казва в съобщението.

От компанията обявиха, че през септември всички нейни заводи ще се опитат да произведат „максимален брой автомобили, доколкото това е възможно“.

В началото на май вестник Nikkei съобщи, без да посочва източници, че се очаква производството в Toyota да бъде възстановено по-рано от предварително очаквания срок през ноември или декември.

САЩ са особено важен пазар за концерна. Заради прекъсването в производствения процес  Toyota загуби сериозни пазарни дялове в Северна Америка, Южна Корея и Германия. Подобно е положението и с другите японски производители.

Наскоро Honda обяви, че ще нормализира производството си през август до "почти нормалния обем". Фабриките извън Япония получават повечето си части от местни доставчици, но все още поръчват електрониката си от родната страна.

Спадът в производството се отрази и на финансовите данни на концерна. Печалбата ще се свие с една трета, а Toyota може да загуби позицията си на най-голям производител на автомобили в света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още