fallback

Обама: Ако не повишим тавана на дълга, ще повторим кризата

Републиканците в Конгреса искат сериозно съкращаване на разходите преди са се стигне до каквото и да било споразумение

21:22 | 14.06.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Обама: може да настъпи повторение на световната финансова криза. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама предупреди в интервю за NBC, че ако Конгресът не повиши тавана за дълга, който САЩ имат право да привлекат, ще настъпи нова финансова криза.

В момента лимитът за дълга е определен на 14,3 трлн. долара и според изчисленията на финансовия министър Тимъти Гайтнър ще бъде достигнат точно на 2 август тази година. Таванът щеше да е пробит още през пролетта, но сложни счетоводни машинации позволиха на администрацията да отложи достигането му.

„От доверието в САЩ като надежден кредитополучател зависи не само нашият собствен начин на живот, а също и глобалната финансова система. Може да настъпи повторение на световната финансова криза, ако играем твърде близо до ръба“, е заявил Обама, цитиран от Ройтерс.

Президентът е допълнил, че има думата на републиканците, че подобна ситуация ще бъде избегната и таванът на дълга ще бъде повишен чувствително.

Републиканците в Конгреса обаче искат сериозно съкращаване на разходите, преди са се стигне до каквото и да било споразумение за повишаване на тавана. Увеличението трябва да се случи до 2 август, за да може правителството да заеме пари, за да покрие разходите си.

Ако таванът на дълга не бъде увеличен, Вашингтон няма да може да издава нови емисии държавни ценни книжа, с които да погасява стари задължения. Това би означавало практическа неплатежосопсобност, което би довело до сериозни трусове по целия свят, тъй като американските ДЦК са основен инструмент, в който са инвестирали различни правителства, кредитни институции и други играчи на пазара.

Ако лимитът бъде вдигнат, държавният дълг ще достигне 15,5 трлн. долара в края на септември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още