fallback

Allied World купува Transatlantic за 3,2 млрд. долара

Двете компании създават нов холдинг с по-широк диапазон на продукти и услуги

12:16 | 13.06.11 г.

Allied World Assurance Co Holdings се споразумя за закупуването на Transatlantic Holdings за 3,2 млрд. долара в акции, създавайки специализиран застраховател и презастраховател с по-широк диапазон и продуктово предлагане, съобщи Ройтерс.

Акционерите на Transatlantic, която някога бе контролирана от American International Group Inc, ще получат по 0,88 акции на Allied World или 51,10 долара за акция, което е с 16,1% над стойността на акциите на Transatlantic при затварянето на борсата в петък.

Сделката ще позволи на базираната в Ню Йорк Transatlantic да прехвърли централата си в Швейцария, където е базирана Allied World и което е за предпочитане от гледна точка на данъците, съобщи източник, запознат със ситуацията.

Сделката се подкрепя и от мениджърския екип на Transatlantic. Председателят на борда на директорите на Allied World и главен изпълнителен директор Скот Кармилани ще бъде президент и главен изпълнителен директор на новата компания. Главният изпълнителен директор на Transatlantic Робърт Орлих ще се оттегли при приключването на сделката, което се очаква да стане през четвъртото тримесечие на тази година.

AIG притежаваше мажоритарен дял в Transatlantic, преди да бъде принудена да я продаде като част от усилията да си плати задълженията към американското правителство.

Експерти вече предвидиха повече сделки по презастраховане, особено в Бермуда, прогнозирайки, че слабата ценова среда ще подтикне добре капитализираните компании към сливане. Но подобни сделки са относително редки, отчасти заради „социалния проблем“ кой да оглави обединените компании, който често е неразрешим.

Allied World и Transatlantic проведоха преговори на четири очи, започнали по-рано през годината, съобщи източникът.

Поради желанието на Орлих да се оттегли обявяването на сделката може да предизвика появата на оферта от друг кандидат за сливане.

Обединените компании ще действат под шапката на холдингова компания с име TransAllied Group Holdings, предлагаща специализирани застрахователни и презастрахователни продукти и услуги чрез двете марки - Transatlantic Reinsurance и Allied World Insurance.

Акционерите на Transatlantic ще притежават 58% от новата компания, а останалите са за акционерите от Allied World. И двата борда на директорите са одобрили сделката.

Новата компания ще има 11-членен борд на директорите, като 6 от местата в него са за представители на  Transatlantic, а останалите – на представители на Allied World.

Общите инвестирани активи на новата структура са на стойност 21 млрд. долара, ценните книжа – на стойност около 7 млрд., а общият капитал – 8,5 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 24.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още