fallback

Бившият брокер на Credit Suisse Юлиян Цолов бе осъден заради измама за $1 млрд.

Цолов ще прекара още две години в затвора освен двете години, които вече излежа

12:17 | 08.06.11 г.

Бившият брокер на Credit Suisse Group AG Юлиян Цолов ще прекара още две години в затвора освен времето, което вече е излежал, за участието си в инвестиционна схема с рискови ценни книжа, предаде Ройтерс.

Щатски районен съд първоначално осъди 38-годишния Цолов на още пет години в затвор, в допълнение на двете години, които вече излежа.

След като чу присъдата, адвокатът на Цолов Бенджамин Брафман помоли съда да я изчисли отново, като вземе предвид излежаното време. Променената присъда е четири години, включително двете, което означава, че ще остане в затвора още две години, обяснява говорител на адвоката.

Цолов се призна за виновен пред федерален съд в Бруклин през 2009 г. по три обвинения в измама с ценни книжа, конспирация за извършване на измама с ценни книжа и конспирация за извършване на измама по електронен път.

Схемата е коствала на институционални клиенти 1 млрд. долара в разгара на финансовата криза.

Той се призна за виновен също в нарушаване на гаранция и визова измама за бягството си от страната след ареста му през 2008 г.

Преди произнасянето на присъдата Брафман призова за снизходителност към клиента му, описвайки го като интелигентен и разкайващ се.

Цолов отбеляза също съдействието, което е оказал на властите при делото срещу партньора му в измамата Ерик Бътлър и заяви, че иска да се върне в родината си България, за да види баща си.

„Силно съжалявам за всичко, което направих“, казва Цолов, цитиран от агенцията.

Цолов ще плати 1,15 млн. долара компенсации и ще бъде депортиран в България, след като излежи присъдата си.

Цолов и Бътлър бяха обвинени в измама на големи институционални клиенти, които са искали да инвестират излишни средства в сигурни краткосрочни вложения.

Цолов е признал, че заедно с Бътлър са подвели клиентите да повярват, че парите им са инвестирани в ценни книжа, обезпечени със студентски заеми, гарантирани от правителството, докато всъщност книжата са били обезпечени с далеч по-рисков корпоративен дълг и високорискови ипотеки.

Жертвите на схемата, сред които GlaxoSmithKline и Roche International NV, започнали да забелязват, че нещо не е наред, в края на 2007 г.

След ареста му Цолов беше освободен под гаранция за 3 млн. долара. През 2009 г. той бяга в Испания. Арестуван е и върнат в Щатите няколко месеца по-късно.

При завръщането си Цолов се признава за виновен и започва да сътрудничи на властите по делото срещу Бътлър. Той е бил свидетел по делото срещу Бътлър, разкривайки подробностите около измамата.

Бътлър е осъден през август 2009 г. и получава присъда от пет години в затвор през януари 2010 г. Към момента е на свобода под гаранция, докато обжалва присъдата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още