fallback

Бернанке оцвети Wall Street в червено

Индексите в САЩ поеха рязко надолу след изразените от шефа на Фед виждания за икономиката

23:14 | 07.06.11 г. 12
Автор - снимка
Създател

Бен Бернанке, Снимка: Ройтерс

Изказване на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке доведе до рязка смяна на настроенията на Wall Street във вторник. След като през цялата сесия индексите се движеха с ръст, в рамките на около половин час всичко, спечелено през деня бе изгубено, пише MarketWatch.

В изказването си Бернанке посочи, че не се опасява от повторна рецесия, но това, което притесни пазарните участници, бяха вижданията му за темпа на възстановяване от кризата.

Бен Бернанке призна, че американската икономика остава изненадващо слаба от началото на годината, както и че има сигнали за загуба на инерцията на възстановяване на пазара на труда.

Очакванията на специалиста са да има по-сериозни положителни сигнали през втората половина на годината.

„Очаквам разкриването на работни места да нарасне на фона на засилването на растежа през втората половина на годината”, обясни ръководителят на Фед.

Според него вината за мрачните прогнози за настоящото тримесечие е на ефектите от опустошителното земетресение в Япония. Поради незадоволителното представяне на икономиката Бернанке не даде сигнали за промяна на монетарната политика.

Ръководителят на Фед даде ясно да се разбере, че икономиката на САЩ има нужда от лихвен процент в близост до нулата, както и от план за изкупуване на облигации.

От началото на днешната борсова сесия индексът на сините чипове на Wall Street – Dow Jones Industrial Average, се движеше с ръст от 0,5 на сто. След изказването на Бернанке обаче той беше заличен и сесията приключи със спад от 0,16 на сто до 12 070,81 пукта.

Широкият индекс S&P 500 загуби 0,1 на сто до 1 294,94 пункта, докато Nasdaq Composite се понижи с минималните 0,04 на сто до 2 701,56 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още