fallback

Дениъл Ейкърсън: Икономическите перспективи са несигурни

Главният изпълнителен директор на GM смята, че САЩ трябва да се захванат с проблема с нарастващия бюджетен дефицит

19:10 | 07.06.11 г.

Дениъл Ейкърсън

Снимка: Ройтерс

Американската икономика е с все по-нестабилна основа, засегната от постоянна висока безработица и волатилни цени на петрола, заяви главният изпълнителен директор на  General Motors Co Дениъл Ейкърсън, цитиран от Ройтерс.

„Има голяма несигурност относно съживяването при безработицата, колко силно може да бъде тогава възстановяването? Има сериозни притеснения за цената на петрола, ... така че има няколко въпроса за това колко силно ще бъде възстановяването“, каза Ейкърсън, който е начело на компанията от септември 2010 г.

Преди първото събрание на акционерите след избягването на банкрута през 2009 г. той посочи, че компанията иска да расте с печалба и няма да поставя такива цени на автомобилите, че да печели пазарен дял за сметка на маржа на печалбата.

Ейкърсън отбеляза, че САЩ трябва да се захванат с проблема с нарастващия бюджетен дефицит и че той може да разтърси световните дългови пазари, ако страната не успява да посрещне задълженията си.

Американското правителство, което финансира спасителния пакет, позволил на GM да избегне банкрута, все още притежава 32% от обикновените акции на компанията.

През миналия месец източници на Ройтерс обявиха, че правителството не планира да продава акциите най-рано преди август, след обявяване на резултатите на GM за второто тримесечие.

Това на свой ред предотвратява вземането на решение от компанията за обратно изкупуване на акциите, които са загубили около 22,% от стойността си до момента през тази година, докато в същото време индексът Standard & Poor's 500 се е покачил с 2%.

Инвеститорите ще се взрат по-късно днес по-отблизо в конкурента Ford Motor Co, когато ръководството на компанията ще се срещне с анализатори, за да представи дългосрочните си стратегии и по-конкретно тези за развиващите се пазари.

Ейкърсън призна, че компанията все още е изправена пред много предизвикателства. „Регистрирахме 5 поредни тримесечия с печалба, но никой не каза, че това стана лесно. Има да се върши още доста работа през следващите няколко години, не само в GM, но и в целия бранш“, твърди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още