fallback

И през 2010 година САЩ са останали най-големият купувач на оръжие в света

Близо 43% от всички продажби на оръжие по света са били адресирани към американските военни части

12:57 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

САЩ запазиха първата си позиция като най-голям купувач на оръжие в света и през 2010 г., съобщи ДПА, като се позова на доклад на Стокхолмския международен институт за проучвания на проблемите на мира /СИПРИ/.

През 2010 г. в света за оръжие са похарчени 1,6 трилиона долара, с 1,3 на сто повече от предходната година, посочва СИПРИ.

От общата сума 43 на сто или 698 милиарда долара се падат на САЩ.

Китай е изразходвал за оръжие 7 % от глобалната сума или 119 милиарда долара, близо 6 пъти по-малко в сравнение със САЩ.

Великобритания, Русия и Франция са изразходвали по 4 на сто от глобалната сума за оръжейни доставки.

Сред десетте страни с най-големи разходи за оръжие се нареждат още Япония, Германия, Саудитска Арабия, Индия и Италия.

Според СИПРИ през периода 2006 - 2010 г. САЩ и Русия са изразходвали близо половината от глобалната сума за доставка на ново оръжие и военна техника. За същия период от време САЩ са изнесли в 75 държави близо 30 на сто от общия обем на оръжейния износ в света.

Най-големите вносители на американско оръжие и военна техника са Южна Корея, Австралия и Обединените арабски емирства.

Руският дял от износа на оръжие се изчислява на 23 на сто от глобалния обем. Москва е основният доставчик на оръжие и военна техника за Китай и Индия, които от своя страна са най-големите вносители на оръжие през периода 2006-2010 г.

Стоте най-големи компании, производители на военна техника, през 2009 г. - последната година, за която СИПРИ разполага с пълни данни, са продали свои изделия на обща стойност 400 милиарда долара.

Най-голямата оръжейна компания в света според СИПРИ е базираната в САЩ "Локхийд Мартин", следвана от британската "БАЕ системс".

От стоте най-големи оръжейни компании в света 45 са базирани в САЩ и 33 - в Европа. Останалите 22 са в Русия, Япония, Израел, Индия и Южна Корея.

Според СИПРИ в началото на 2011 г. осем държави в света са разполагали с 5000 ядрени бойна заряда в оперативна готовност, от които 2000 се намират в състояние на постоянна максимална бойна готовност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още