fallback

Обама обвинява Европа и Япония за проблемите на щатската икономика

Слабият ръст на новите работни места става ключов аргумент на републиканците и уязвимо място за Обама преди изборите през 2012 г.

11:04 | 06.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Като част от причините за забавянето на щатската икономика американският президент Барак Обама посочи проблеми в Япония и Европа, съобщава Ройтерс.

Публикуваните в петък данни разкриват, че за последните 8 месеца през май американските работодатели са наели най-малко нови служители, а безработицата се е повишила до 9,1% от 9,0% през април.

Икономическите данни са политическо предизвикателство за президента, чието преизбиране през 2012 г. ще зависи от способността му да убеди гласоподавателите, че икономическите политики на неговата администрация са успешни.

Част от предизборната стратегия на президента ще включва пренасочване на вниманието на избирателите към външни фактори като причина за домашните икономически проблеми.

В съботното си обръщение Обама направи точно това, като предупреди за насрещни ветрове, оказващи негативно влияние върху американската икономика.

„Въпреки че през последните 15 месеца нашата икономика е създала повече от 2 млн. работни места в частния сектор и продължава да нараства, сега сме изправени пред силни насрещни ветрове“, казва той.

„Това са високите цени на газа, земетресението в Япония и опасенията за фискалната ситуация в Европа. От време на време по пътя на възстановяването ще срещаме подобни сътресения“.

Републиканците също обръщат внимание на тези сътресения, определяйки ги като доказателство за провала на политиката на Обама.

Слабият ръст на новите работни места в частния сектор се превръща в ключов аргумент на републиканците и уязвимо място за Обама преди изборите през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още