fallback

KIA Motors инвестира 100 млн. долара в завода си в Джорджия

Очаква се годишният капацитет през 2012 г. да достигне 360 000 автомобила, което е с 60 000 броя повече от сегашното производство

08:15 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Заводът на KIA и Hyundai в Жилина. Снимка: Компанията

KIA Motors започва разширяване на производствената си база в Джорджия (САЩ). Изменения ще бъдат осъществени в четирите основни цеха - щамповане, заваряване, боядисване и сглобяване, след като официално бе обявено производството на модела Optima в американската база на марката и планиран годишен капацитет от 360 000 автомобила през 2012 г., се казва в прессъобщение на автомобилостроителя.

Конструирането на лимузината ще започне от септември тази година. Заводът ще продължи производството и на Sorento, който е бестселърът на марката в САЩ от януари 2010 г. Разширената производствена база ще разкрие още 1 000 работни места, необходими за трета смяна, с което общата заетост на персонала в завода ще достигне 3 000 човека.

С инвестиция от 100 млн. долара към досегашната стойност на базата от 1 млрд. долара на завода в Джорджия, проектът включва следните допълнения: втора 5 400-тонна преса, инсталирана в цеха за щамповане, нови роботи, позиционирани в цеха за заваряване, увеличаване на размера на бояджийното отделение, който ще бъде адаптиран към продукция на трети модел. Освен това производствената линия ще бъде разширена и приспособена към съществуващите съоръжения, като ново оборудване е интегрирано в главния монтажен цех. Към съществуващата площ ще бъдат обособени и над 500 допълнителни паркоместа. 

Корейският производител ще намали доставните срокове за Европа с разширяване на заводите си и на Стария континент. "Не можем да насмогнем преди всичко със спортните модели", оплаква се в интервю за специализираното списание kfz-betrieb шефът на германското поделение Мартин ван Фугт. "В момента имаме почти 6500 поръчки от търговците, които още не сме обработили".

За да се справят с проблема, заводите на KIA в чешкия град Новице и словашкия Жилина, които корейците управляват заедно с Hyundai, ще бъдат разширени. В Словакия вече ще се асемблират само модели на KIA, годишно от производствената лента ще излизат по 300 000 автомобила, произведени на 3 смени. "Смятам, че ще има чувствително намаляване на срока за доставки едва през януари или февруари 2012 г.", казва ван Фугт. Целта пред компанията е до две години заедно с Hyundai да стане трети в света автопроизовидител.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още