fallback

Икономиката на САЩ помрачава надеждите на Обама за преизбиране през 2012

Пред американския президент стои тежката задача да покаже, че политиките му могат да стимулират заетостта

16:26 | 02.06.11 г. 1

Барак Обама изнася реч. Снимка: Ройтерс

Разочароващите новини за икономиката - най-важният въпрос за американските избиратели - хвърлиха сянка върху надеждите на американския президент Барак Обама за преизбиране догодина, пише AP.

Анкетите показват, че президентът има големи шансове да спечелите изборите в САЩ. Рейтингът му е силен на фона на успехите му на международната политическа сцена, най-вече убийството на Осама бин Ладен. Друг фактор, който помага на Обама, е, че републиканците все още нямат силни кандидати за президент, което му дава преднина в подготвянето на кампанията си и нейното финансиране.

Икономиката обаче остава най-сериозното предизвикателство пред шансовете на Обама да спечели през 2012 г. През първото тримесечие на 2011 г. САЩ отбелязаха икономически ръст от 1,8%. Икономистите не предвиждат рязък спад във финансовото състояние на нацията преди ноември 2012 г., но двуцифреният срив на цените на имотите, въздействието на високите цени на бензина върху потребителите и забавянето на регионалното производство будят опасения, че сегашният период на забавен икономически растеж може да се проточи.

„Икономиката винаги е част от общите нагласи на избирателите“, твърди Нийра Тандън, бивш директор на отдела за вътрешна политика по време на кампанията на Обама през 2008 г. Дори и благоприятен обрат на икономиката, ако не е силен, може да не успее да засили позициите на демократите, добавя тя.

Темпът на растеж на заплатите в частния сектор се забави рязко през май, достигайки най-ниското си ниво от осем месеца насам. Наблюдаваната внимателно месечна статистика за заетостта, която ще излезе в петък, се очаква да покаже, че безработицата е намаляла слабо до 8,9% през май спрямо 9% през април.

Според икономистите шансовете на Обама значително да снижи безработицата от 9% намаляват. Те твърдят, че икономиката трябва да бележи ръст от поне 3% всяко тримесечие, за да може нивото на безработица да падне.

Друг фактор, тревожещ избирателите, е бюджетният дефицит на САЩ, който тази година вероятно ще достигне 1,4 трлн. щатски долара и ще се задържи около това ниво поне още няколко години. Експертите не очакват Вашингтон да представи стратегия за намаляване на дълга преди изборите през ноември 2012 г.

Вицепрезидентът Джо Байдън води преговори с депутати за съкращения на разходите, които биха могли да доведат до споразумение за увеличаване на тавана на дълга преди 2 август - датата, на която според финансовия министър Тимъти Гайтнър правителството на САЩ ще остане без средства, за да си покрива сметките.

Републиканците в Конгреса, които дойдоха на власт през 2010 г. благодарение на обещанията си, че ще управляват икономиката по-добре от Обама и останалите демократи след избирането му през 2009 г., също биха могли да пострадат от слабата финансова картина.

Избирателите обаче обикновено смятат, че президентът е отговорен за благосъстоянието на икономиката. Това означава, че пред Обама стои тежката задача да покаже, че политиките му могат да стимулират заетостта. От своя страна, евентуалният успех на Обама ще даде тон за цялостното представяне на неговата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 22.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още