fallback

Робърт Бруска: Не трябва да допускаме необслужване на задълженията на САЩ

Не разбирам защо американското правителство трябва да взема фундаментални решения за толкова кратко време, заявява икономистът

19:38 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Необслужване на задълженията на САЩ би създало съвсем различна ситуация, в която никой не би искал да изпадаме, заявява пред CNBC Робърт Бруска, главен икономист на Fact and Opinion Economics.

”Говорим за пренареждането на фундаменталните приоритети на правителството и не мисля, че то трябва да бъде изправяно до стената с две седмици време за вземане на решенията. Това не ми изглежда нормално”.

Ако американсият Конгрес не постигне съгласие за увеличаване на дълговия лимит, правителството може да пропусне плащане по облигациите си през август. За да се стигне до споразумение, републиканците искат да бъдат одобрени бюджетни съкращения за трилиони долари във всички сфери с изключение на военната.

„Това са фундаментални идеи за задълженията на държавата към нейните граждани, за данъците, за социалната сфера. Защо всички тези решения трябва да бъдат взети за толкова кратко време”, пита се Бруска.

Според него забавянето на облигационно плащане от правителството дори и само с няколко дни, за да се постигне съгласие в Конгреса, би предизвикало несигурност за инвеститорите в облигации по цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още