fallback

След три сесии щатските борси отново затвориха на плюс

Борсово рали на пазарите за суровини даде криле на акциите на енергийните концерни

23:39 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Американските борси завършиха сесията в сряда на зелено след три поредни сесии, в които бе отчетен спад, водени от компаниите в сектора енергетика, предаде MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,31% и добави 38,45 пункта до 12 394 пункта към стойността си. Standard & Poor's 500 също отбеляза ръст – с 4.19 пункта, или 0.3%, до 1320, 47, докато Nasdaq Composite добави към себе си 0,55%, или 15.22 пункта, до 2761.38. 

„Нашите анализи продължават да показват, че S&P се подготвя за летните корекции. Има задържане на ниво 1312, което подготвя почвата за разширяването на обхвата на спад“, казва Ричард Рос, анализатор в Auerbach Grayson & Co.

Борсово рали на пазарите за суровини даде криле на акциите на енергийните концерни. Най-големият в света производител на строителни машини Caterpillar, доставчик на минната индустрия, поведе Dow Jones нагоре, с плюс от 1,3%. Благодарение на по-високите цени на петрола инвеститорите оцениха по-високо и акциите на енергийните концерни. Книжата на Chevron поскъпнаха с 1%, а тези на Exxon Mobil – с 1,1%.

Строителните компании също бяха сред печелившите, след като строителят на луксозни жилища Toll Brothers отбеляза силно търсене. Акциите му се повишиха с 2,2%. Най-големият производител на оборудване за микрочипове Applied Materials успя да заличи загубите от началото на борсовата търговия и приключи сесията с лек плюс от 0,4%. Компанията покачи действително приходите и печалбата си през последното тримесечие, но в момента започна да чувства последствията на земетресението в Япония. За текущото трето тримесечие по предварителни данни концернът ще отчете спад на приходите с между 3 и 10% спрямо предходните три месеца. Причината е, че много производители на чипове за замразили разширяването на производствата си заради земетресението в Япония. Акциите на застрахователя AIG поевтиняха с цели 4%, след като американското правителство обяви план за продажбата на 200 млн. акции от капитала.

Акциите на търговеца на бижута Zale се повишиха с цели 18%. Компанията е регистрирала приходи и печалби над очакванията на анализаторите. Търговецът на обувки Brown Shoe пък регистрира спад на печалбите въпреки увеличението на приходите си, които бяха над очакванията на анализаторите. Акциите поевтиняха с 2,8%. За разочарование се погрижиха и акциите на American Eagle Outfitters. Веригата за облекла повиши през второто тримесечие печалбата си, но очакванията бяха за още по-добри резултати. Освен това концернът коригира прогнозите си за цялата година в негативна насока. Вследствие на това акциите загубиха 4,7% от стойността си.

Модният концерн Polo Ralph Lauren обяви, че през четвъртото тримесечие печалбата му е спаднала въпреки по-високите продажби, което се отдава на по-ниските оперативни печалби, календарни дефекти и по-висока данъчна тежест. Вследствие на това акциите загубиха 11,4% от стойността си.

На Нюйоркската фондова борса притежателите си смениха около 0,96 млрд. акции, 1961 курса се повишиха, а 1031 се понижиха, докато 118 останаха непроменени. На Nasdaq се изтъргуваха 1,91 млрд. акции, 1713 курса затвориха на плюс, 876 - на минус, а 99 останаха без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още