fallback

Защо лихвите в САЩ падат въпреки края на програмата за вливане на ликвидност?

Според специалисти сред причините са по-слабите икономически данни, реинвестирането в ДЦК на кеш, както и търсенето на сигурност при инвестициите

12:25 | 18.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Федерален резерв на САЩ, Снимка: Public Domain

Лихвите в САЩ се понижават, противно на това, което мнозина участници на облигационния пазар мислеха, че ще се случи с наближаването на края на програмата на Федералния резерв за вливане на ликвидност. Доходността на базовите 10-годишни щатски ДЦК се понижи до 3,1% - малко над техническото ниво на съпротива от 3,05-3,07% и психологическото от 3%, пише Пати Дом от CNBC.

Според стратезите има няколко причини за това движение при американските облигации, влючително поредицата от по-слаби икономически данни, реинвестирането в ДЦК на средства, държани в кеш, както и търсенето на сигурност заради проблемите с европейските дългове.

Голям фактор е вторият кръг на програмата за вливане на ликвидност, известен на Wall Street като QE2 (Quantitative Easing – 2), който оказва влияние върху рисковите активи.

Спорната програма, която позволи на Фед да купи ДЦК за 600 млрд. долара, изтича в края на юни. Тя имаше за цел да задържи лихвите ниски и да насочи инвеститорите към по-рисковите активи. Централната банка на САЩ ще продължи да реинвестира в ДЦК приходите от падежиращите си ипотечни книжа и след юни.

Откакто QE2 бе за първи път предложена през миналия август от председателя на Фед Бен Бернанке, акциите поскъпнаха, а суровините скочиха. Доходността на 10-годишните ДЦК през октомври, малко преди да започнат покупките на Фед, бе 2,33%, като впоследствие достигна връх от 3,77% през февруари.

„Мисля, че спадът при суровините от миналата седмица накара много хора да се замислят“, казва Джон Бригс, стратег за ДЦК в RBS.

„QE прогони инвеститорите от ДЦК в посока рисковите активи. Мисля, че хората разсъждаваха върху факта, че акциите са поскъпнали с 28% и се чудеха кога влиянието на повишената ликвидност ще се изчерпа“, коментира той.

Дейвид Адер, стратег за ДЦК в CRT Capital, смята че ниската доходност може да се задържи още известно време.

„Според мен хората ще се изненадат, че лихвите ще останат ниски поне до през третото тримесечие. Ако наистина имаме икономически растеж, то до края на годината ще бъде калкулирано повишение на лихвите през следващата“, добавя той.

„Мисля, че ниската доходност е резултат от корекцията на други пазари, както и на факта, че цените на щатските ДЦК бяха паднали прекалено“, казва Адер.

Той смята също, че пазарът следи внимателно политическия дебат за вдигането на дълговия лимит на САЩ, който бе достигнат в понеделник, като изглежда ще се стигне до споразумение.

Според анализатори наблюдаваната отблизо доходност на 10-годишните ДЦК може да достигне до 3% или още по-ниско. „Може да паднем под 3%, ако настъпи сериозна корекция при акциите и европейците не успеят да овладеят проблемите си. За мен изглежда, че сякаш сме пренесли във второто тримесечие страховете от първото относно икономическия растеж“, казва Бригс. Адам Браун от Barclays обаче смята, че движението надолу в доходността на 10-годишните ДЦК е близко до края си. „Няма да се изненадаме доходността да падне до към 3%, но това ниво на съпротива ще бъде трудно преодоляно“, предвижда той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още