fallback

Dow Jones потъна до месечно дъно

Акциите на Hewlett-Packard загубиха повече от 8% от стойността си

23:24 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Втори пореден ден със спад на Wall Street. Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси приключиха сесията си във вторник с нов спад. Пониженията на прогнозите за Hewlett-Packard (HP) и разочароващите данни за конюнктурата бяха причина за спад на водещия щатски индекс Dow Jones Industrial Average до най-ниското му равнище за последния месец, съобщи MarketWatch.  

Dow Jones Industrial Average падна с 0,6% до 12 479,35 пункта, като преди края на деня успя да навакса още по-голям спад. Акциите на Hewlett-Packard бяха най-засегнати и загубиха 8,6% от стойността си, след като концернът актуализира в посока надолу прогнозите си за тримесечието и цялата година. Акциите на Alcoa Inc. паднаха с 2,6%, докато тези на Caterpillar Inc. загубиха 3.8%.

Най-големият в света компютърен концерн Hewlett Packard предупреди, че може да има спад в приходите и печалбата заради по-слабият бизнес с хардуер и последиците от земетресението в Япония. „Инвеститорите ще внимават и с другите техологични концерни, като Dell“, казва Сал Арнук от Themis Trading, цитиран от Handelsblatt. Въпросът е дали проблемите ще бъдат ограничени само до HP и някои други фирми, или ще се разпрострат като тренд върху целия бранш. За сметка на това дълговата криза на Гърция днес почти не се обсъждаше на Wall Street.

За спада допринесоха и обезпокоителните новини за началното жилищно строителство в САЩ, което неочаквано се понижи през април. През месеца са били започнати строителни дейности по 523 хил. жилища на приравнена към годишна основа база, което е спад от 11% спрямо предходния месец и по-малко от медианната прогноза на анкетираните икономисти за 569 хил. единици. Разрешителните за строителство, които са показател за бъдещото развитие на строителния сектор, също регистрират понижение.

S&P 500 отчете спад от 0,2% (2.64 пункта) до 1 326,82 пункта. Nasdaq Composite загуби 1,7% до ниво от 2 781,37 пункта.

Инвеститорите се опасяват, че американската икономика е в нов период на слаб растеж, подобен на този от началото на миналото лято, когато след рецесията би следвало да е в силен възход. Освен това те се подготвят и за края на програмата на Федералния резерв за изкупуване на облигации в края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 27.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още