fallback

Спекулантите изведоха щатските индекси до повишения

Според анализатори пазарите очакват нови мерки за увеличаване на ликвидността от Федералния резерв на САЩ

23:10 | 12.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Водещите борсови индекси в САЩ приключиха сесията в четвъртък с ръст, макар търговията да стартира при доста плахи настроения и разнопосочно движение на индексите, съобщава MarketWatch.

За оптимизма се отрази повишението на петрола, който отново мина над 100 долара за барел, записвайки поредния ден на резки колебания. Сесията приключи при ниво от 98,97 долара за барел лек суров петрол, което е повишение с 0,75 на сто за деня.

Като цяло, през целия ден котировките се движеха в широк риапазон между 97 и 100,49 долара за барел.

С оглед отстъплението на щатския долар от днес анализатори коментират, че пазарите се движат основно от спекулативния капитал.

„Винаги досега при поскъпване на петрола сме имали спад на акциите. Сега обаче всичко върви нагоре, а причината са програмите на Федералния резерв за вливане на ликвидност”, коментира Кейт Спрингър от Springer Financial Advisors за MarketWatch.

„Налетите по този начин пари в икономиката се използват от инвестиционните банки за спекулации”, обяснява той. „Това е рали, предизвикано от спекулациите, че предстоят нови стимули за финансовите пазари”, убеден е Спрингър.

Макар в определен момент на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average да се движеше със спад от над 80 пункта, сесията приключи с повишение на показателя от 0,5 на сто до 12 696 пункта.

Един от ключовите компоненти на Dow Jones – Cisco, успя да увеличи пазарната си капитализация с 0,2 на сто, макар в средата на сесията акциите на компанията да се движеха със спад от 5 на сто.

Широкият индекс S&P 500 напредна с 0,5 на сто до 1 349 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 0,6 на сто до 2 863 пункта. Сред по-важните икономически новини от деня са данните за продажбите на дребно в САЩ, които през април са отбелязали десето поредно повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още