fallback

Оптимистите превзеха американските борси

Wall Street започна силно деня преди всичко заради данните за рекордния износ на Китай

18:20 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Трейдър следи курсовете на акциите в началото на борсовия ден. Снимка: Ройтерс

Американските водещи борсови индекси стартираха силно днешната сесия. Един час след началото на на борсовата търговия Dow Jones Industrial Average скочи с 0,5% на 12 743 пункта, след като стартира по-плахо с 0,2% и 12 711 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,6% до 1354 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добави 0,5% до 2 402 пункта, предаде Ройтерс. 

Инвеститорите се надяват, че Китай ще стане конюнктурен локомотив за световната икономика. Новите данни подкрепят тази теза. Износът на Китай е нараснал с цели 30% на годишна база до 156 млрд. долара. „Данните за търговията на Китай показват, че и други големи икономики са на път да се възстановят“, казва инвестиционният стратег Пол Менделсън от Windham Financial Services, цитиран от Handelsblatt. „Световната икономика оздравява“, казва още той. Най-голям интерес сред отделните акции будят, както се и очакваше, тези на Microsoft. Цената им падна с 1,7%, след като софтуерният концерн обяви официално покупката на Skype за 8,5 млрд. долара. Става дума за най-голямото в историята на компанията придобиване. Анализатори обаче намират цената на сделката за твърде висока. Skype принадлежи на група от финансови инвеститори, а една трета е собственост на интернет компанията Ebay. Нейните акции поскъпнаха с 2,5%. Акциите на производителя на мляко Dean Foods Co. скочиха с 15,1%, след като компанията обяви печалби над очакванията на анализаторите. Фирмата ревизира нагоре и очакванията си за годишните печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още