fallback

Wall Street достигна нови върхове в петъчната сесия

Водещите американски индекси са на нива, невиждани от три или повече години, като се повишават в шести пореден април месец

23:37 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските акции приключиха седмицата на нови многогодишни върхове, като се повишиха в шести пореден април месец, предава CNBC. Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), нарасна с 0,4% до ниво от 12 811 пункта, S&P 500 се покачи с 0,2% до 1 346 пункта, а Nasdaq Composite прибави 0,04% до 2 874 пункта.

Трите водещи индекса достигнаха нива, невиждани от три или повече години, а индексът на малките компании Russell 2000 и транспортният Dow Jones отбелязаха исторически рекорди. Това се случи въпреки вчерашните новини, че темпът на растеж на икономиката се е забавил през първото тримесечие до 1,8%, и че молбите за помощи при безработица са останали над 400 хил. в трета поредна седмица. Стабилен ръст на заетостта се наблюдава по принцип, когато те са под това ниво.

Пазарът пренебрегна данните за БВП, тъй като те бяха до голяма степен очаквани, имайки предвид необичайно лошата зима, размириците в Близкия Изток и бедствията в Япония, отбелязва Фил Орландо, главен пазарен стратег във Federated Investors. „Мисля, че сме на пътя на възстановяването”, казва Джим Ръсел, управляващ директор в The Collingwood Group. „То обаче е крехко и трябва да сме много предпазливи”, добавя той. Проблемът според него е в слабия долар и скъпия внос, до който води той. С надигането на инфлацията в чужбина може да се окаже, че САЩ внасят повече инфлация, отколкото могат да поемат, смята Ръсел.

”Ако навлезем в инфлационна спирала, то тя ще подкопае икономическото възстановяване”, казва той. Въпреки това Ръсел е обнадежден от силните отчети при ключови компании и отрасли. От 323 компании (63% от индекса S&P 500), представили към вчерашна дата своите отчети за първото тримесечие на годината, 73% са надвишили прогнозите за печалбите, а 69% - прогнозите за приходите си, показват данни на Thomson Reuters. Акциите на софтуерния гигант Microsoft, който надхвърли прогнозите, както за продажбите, така и за печалбата си през първото тримесечие, отбелязаха най-големия си дневен спад (-3%) от юли 2009, тъй като намалелите продажби на операционната система Windows може би сочат, че е налице спад при персоналните компютри като цяло.

Икономическите новини от деня показаха, че потребителското доверие, измервано от Мичиганския университет се е понижило през април до 68,9 пункта от 70,6 през март. Чикагският индекс на мениджърите по доставки се е понижил през месеца до 67,6 пункта (малко под очакванията) от 70,6 през март. Личните доходи са нараснали през март с 0,5%, а личното потребление – с 0,6%, показаха данни на Министерството на търговията. Петролът тип Брент се повишава с 0,8% до 126,03 долара за барел, а американският лек петрол - с 0,9% до 113,85 долара. Златото поскъпва с 2,1% до 1563 долара за унция, а среброто – с 0,7% до 47,84 долара. Еврото се разменя срещу 1,481 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижава с 0,02 процентни пункта до 3,29%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 27.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още