fallback

Бернанке: Икономиката на САЩ се нуждае от още време за възстановяване

Според председателя на Фед трудовият пазар бавно се подобрява, но жилищният сектор продължава да задържа растежа

22:27 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика не е напълно възстановена от дълбоката рецесия, като жилищният сектор продължава да задържа растежа, е заявил председателят на Федералния резерв Бен Бернанке.

Делът на просрочените ипотеки остава висок, а много домакинства откриват, че дължат повече, отколкото е стойността на жилищата им.

Според Бернанке възстановяването протича с умерени темпове и е налице желаното, макар и бавно, подобрение на трудовия пазар. „Икономиката ни е далеч от това, което ни се иска да бъде”, е казал обаче той, цитиран от Ройтерс. Най-голямата икономика в света отбеляза ръст от само 1,8% през първото тримесечие, като безработицата остава висока на ниво от 8,8%. „Оевидно е, че не липсва връзка между проблемите на трудовия пазар и тези на жилищния”, е казал шефът на Фед.

Бернанке е цитирал изследвания на централната банка, показващи, че заемите за фирми и граждани, отпускани с помощта на банките за местно развитие могат да подпомогнат икономическата активност.

Тези бизнеси плащат данъци, които от своя страна позволяват на правителството да насочва средства към местните общности, е казал той. „Ние във Федералния резерв ще продължим да следим икономическото състояние на всички общности, включително тези с ниски и средни доходи”, е изтъкнал Бернанке.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още