fallback

Американската икономика забавя ръста си до 1,8%

Високите цени на горивата и лошото време са сред основните причини за по-бавния темп на растеж

16:33 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на САЩ се е забавил значително през първото тримесечие на годината, което в основна степен се дължи на поскъпването на горивата. То е предизвикало ограничаване на потребителските разходи, което е натежало на брутния вътрешен продукт, пише АР.

През първите три месеца икономиката на САЩ е нараснала с 1,8 на сто на приравнена към годишна основа база. Това е доста под отчетените за последното тримесечие на 2010 година 3,1 на сто. Тримесечието е и най-слабо за последната година, предава агенцията.

Според ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, както и според множество икономисти, забавянето през първото тримесечие е временно явление. Очакванията им са през следващите три тримесечия на 2011 година икономиката да расте с темп от около 3 на сто.

През първото тримесечие на годината потребителските разходи са нараснали с 2,7 на сто, което е най-слабият резултат за последните три тримесечия. През предходните три месеца показателят, който съставлява около 70% от размера на щатския БВП, нарасна с 4 на сто.

Според анализатори основна причина за забавянето на ръста на потребителските разходи са високите цени на горивата, но няма съмнение, че и суровата зима е довела до по-слаба активност сред пазаруващите.

Разходите за жилищно строителство са спаднали с 4,1 на сто за тримесечието, докато при търговските площи понижението е цели 21,7 на сто. Това е най-голямото свиване в сектора от края на 2009 година насам.

За забавения ръст на БВП е допринесло и ограничаването на разходите за военни цели в САЩ. Те са били орязани с 11,7 на сто на приравнена към годишна основа база, което е невиждано голям спад от края на 2005 година досега.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още