fallback

Какво би отговорил Бернанке по време на първата пресконференция на Фед?

Икономисти споделят пред MarketWatch какво биха го попитали, как очакват той да им отговори и как би им се искало

18:55 | 22.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

В навечерието на първата редовна пресконференция на Федералния резерв, MarketWatch покани икономисти и наблюдатели на дейността на щатската централна банка да зададат своите въпроси, както и да предположат какво ще им отговори председателят на Фед Бен Бернанке.

Има доста за питане – от това какво ще прави централната банка, след като приключи програмата си за вливане на ликвидност в икономиката чрез покупка на ДЦК на стойност 600 млрд. долара до бъдещото проявление на инфлацията, която пълзи нагоре заедно с цените на енергията и храните.

Ето няколко възможни въпроса към Бернанке заедно с евентуалните му отговори:

Лайл Грамли, старши икономически съветник в Potomac Research Group и бивш гуверньор на Фед:

Имайки предвид ръста в цените на петрола, някои други суровини, храните и вносните стоки, не трябва ли Федералният резерв да затегне паричната политика, за да предотврати покачването на инфлацията?

Какво би отговорил Бернанке:

Ние смятаме, че същинската инфлация (без храните и енергията) ще остане под контрол, а общата ще намалее, след като поскъпването на петрола и другите основни суровини приключи. Това се случи при последните два скока на петрола от 1999-2000 и 2007-2008.

Инфлационните очаквания остават стабилни, а това възпрепятства пренасянето на общата инфлация върху същинската. Също така в икономиката има значителен свободен капацитет, който държи ниски заплатите и производствените разходи. 

Трябва обаче да сме бдителни относно покачване на по-дългосрочните инфлационни очаквания и значително повишаване на същинската инфлация. Ако това се случи ще се наложи да действаме, тъй като сме твърдо решени да поддържаме ценовата стаилност.

Засега обаче вярваме, че подходящата монетарна политика е тази, която продължава да подкрепя протичащото възстановяване на икономиката, което показа признаци на забавяне през първото тримесечие.

Какво трябва да отговори: Същото.

Майкъл Моран, главен икономист в Daiwa Capital Markets America: Настоящата политика на Фед бе продиктувана от кризата на финансовите пазари и дълбоката икономическа рецесия. Какво би накарало централната банка да я изостави?

Какво би отговорил Бернанке:

Ние вече премахнахме някои от извънредните мерки. Все още обаче икономиката изостава и в двата прерогатива на Фед – инфлация и заетост. Затова смятаме, че политиката ни трябва да остане гъвкава. Наясно сме с рисковете и следим ситуацията отблизо, като притежаваме инструменти, с които да реагираме навреме.

Какво трябва да отговори:

Докато инфлационните очаквания остават стабилни, ще се придържаме към настоящата политика. Ако те започнат да се променят, ще затегнем паричната политика, ако се наложи – с крути мерки.

Джош Шапиро, главен икономист за САЩ в MFR:

Какво ви дава увереност, че икономическото възстановяване, на което сме свидетели, не е просто резултат от безпрецедентните фискални и монетарни стимули, и следователно остава уязвимо при оттеглянето или намаляването им?

Какво би отговорил Бернанке:

Ще посочи подобрените тенденции на трудовия пазар.

Какво трябва да отговори:

Не съм толкова убеден, че сме в състояние на устойчиво възстановяване. Най-голямото ми опасение е да не се окаже, че всичко, което мащабните икономически стимули са направили е да пренесат дисбалансите от частния в публичния сектор, като по този начин само сме отложили плащането на цената за балоните при кредитите и активите.

Робърт Бруска, главен икономист във FAO Economics: Мислите ли, че ще има нужда от ново вливане на ликвидност и какви доказателства имате, че досегашното имаше ефект? Смятате ли, че намаляването на дълговете ще доведе до нужда от допълнителна ликвидност, която да поддържа растежа на икономиката?

Какво би отговорил Бернанке:

Да, вливането на ликвидност работи. Икономиката се връща към растеж – виждаме известно подобренив в заетостта, а дефлационните тенденции бяха обърнати. По отношение на бъдещето, винаги сме казвали, че при нашите срещи се ръководим от конкретната ситуация и така вземаме решение дали да действаме. Ще продължим така и занапред.

Ако в даден бъдещ момент прекратим вливането на ликвидност, а впоследствие, при все още ниски лихви, се окаже, че отнова са нужни стимулиращи мерки – тогава пак ще го обсъдим. То е вече установен инструмент.

Какво трябва да отговори: Същото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още