fallback

М. Фелдстейн: Не виждам какво би тласнало икономиката към ръст от порядъка на 4%

Икономическият съветник на Обама е бил разочарован от липсата на сериозни мерки в плана на президента за ограничаване на бюджетния дефицит

22:47 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

По-скъпият петрол, по-малкото благосъстояние на домакинствата и продължаващите проблеми на жилищния пазар ще ограничат растежа на американската икономика през първото тримесечие до годишен темп от 2%, заявява Мартин Фелдстейн за CNBC.

“Не виждам какво би тласнало икономиката към ръст от порядъка на 4% в обозримо бъдеще. Икономиката все още е много слаба”, потвърждава песимистичните прогнози на други анализатори харвардският професор.

В резултат от тази слабост Федералният резерв е като цяло в изчакваща позиция. Той няма да вдигне лихвите и няма да предприеме трети цикъл на вливане на ликвидност, смята икономистът. Ново наливане на пари в икономиката той допуска само в случай, че тя напълно се срине.

Спадът, който започна през декември 2007 бе крах, причинен от неправилна оценка на риска, посочва Фелдстейн.

Така че, след като той не бе причинен от високи лихви, Фед не би могъл да обърне процеса с понижаването им. Ще трябва да извървим пътя на повишаване благосъстоянието на домакинствата и преодоляване проблемите на жилищния пазар, но тези неща засега не се случват, според него.

Фелдстейн, който е член на Съвета за икономическо възстановяване на Барак Обама, е бил разочарован от речта на президента по отношение на мерките за ограничаване на бюджетния дефицит от сряда.

Той може би каза някои неща само за да се хареса на избирателите от левия политически спектър, изтъква икономистът.

”Обама очевидно отказва да предприеме сериозни мерки за ограничаване на разходите в здравеопазването. Президентът каза, че ще намали бюджетния дефицит с 4 трлн. долара през следващите 12 години, но всъщност имаше много малко съдържание в неговото предложение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още