fallback

Банките поведоха щатските индекси надолу

Критиките на Сенатa към големите американски банки понижиха акциите от финансовия сектор

18:10 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Разпродажбите на акции от банковия сектор понижиха щатските индекси в началото на днешната сесия заради критиките, отправени към големите американски банки, от щатския Сенат.

Индексът Dow Jones IA, обединяващ 30 от най-големите и активно търгувани щатски акции, се понижава с 0,3% до 12 234 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият индекс S&P 500 губи също 0,3% до 1 310 пункта, докато на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite отстъпва с 0,5% до 2 749 пункта.

Финансовите компании се наредиха сред най-губещите в ранната сесия, след като Сенатът на САЩ изнесе доклад, в който обяви финансовия гигант Goldman Sachs за въплъщение на безразсъдството и алчността, които са дали начало на финансовата криза от 2008 г.

„Нашето разследване откри гнездо от финансови змии, пълно с алчност, конфликти на интереси и неправомерни действия”, заяви след публикуването на доклада сенаторът от Демократическата партия Карл Ливин, цитиран от CNNMoney.

Акциите на банките се понижиха и заради съобщението на Федералния резерв, че планира да наложи глоби на някои от най-големите американски банки заради „опасните и погрешни практики”, които са прилагали, за да се справят с просрочените ипотечни заеми.

Акциите на Goldman Sachs падат с 3%, тези на Bank of America с 1,2%, а JPMorgan Chase се търгува с понижение от 2%.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че новите молби за помощи при безработица са се увеличили неочаквано с 27 хил. до 412 хил. през миналата седмица.

Междувременно стана ясно, че цените на ниво производител са нараснали с 0,7% през март в сравнение с февруари при очакван скок от 1,1 на сто.

След края на днешната сесия излизат финансовите резултати на Google за първото тримесечие. Акциите на интернет компанията са поевтинели с 9% от януари, когато главният й изпълнителен директор Ерик Шмид обяви, че ще отстъпи поста си на съоснователя на Google Лари Пейдж.

Американският лек суров петрол поскъпва с 0,7% до 107,88 долара за барел, докато златото с доставка през юни поскъпва с 0,9% до 1 468,40 долара за тройунция.

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации падат до 3,44% от 3,47% вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още