fallback

Щатските индекси се повишиха след силно волатилна сесия

Наблюдаваме странна позитивна корелация между индексите и цената на петрола, коментират анализатори

23:06 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси завършиха сесията в сряда на зелено, след като за кратко изгубиха позиции, когато президентът Барак Обама обяви плановете си за намаляване на бюджетния дефицит на. В последствие обаче, инвеститорите се фокусираха върху цаната на петрола.

„Данните за петролните запаси на щатското министерство на енергетиката повишиха цените на енергийните суровини. Наблюдаваме странна позитивна корелация между индексите и цената на петрола“, казва Питър Букварк, стратег на Miller Tabak, цитиран от MarketWatch.

„Точно както S&P вчера се понижи, когато петрола падна“, добавя той.

Въпреки че J.P. Morgan Chase & Co. обяви по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие, акциите на банката в се понижиха. „Мисля, че пазарът се надяваше на повече“, казва Буквар, коментирайки резултатите на инвестиционната банка.

Акциите на J.P. Morgan Chase се понижиха с 0,02%, въпреки обявения от финансовата институция ръст на проходите за първото тримесечие с 67%.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,06% до 12271 пункта.

Standard & Poor’s 500 се повиши с 0,02% до 1314 пункта, докато Nasdaq Composite Index спечели 0,61% до 2762 пункта. Финансовият сектор остана най-слабо представилият се от 10-те индустриални групи на Standard & Poor’s 500

След два поредни дни на разпродажби, цената на петрола се повиши, като фючърсите за американски лек суров петрол с доставка през май се повишиха с 0,71% до 107 долара за барел. Във вторник цената на петрола падна с 3% до 106,25 долара за барел.

„Все още има значителен геополитически риск – ядрената криза в Япония и положението в Либия – който кара инвеститорите да се колебаят между инвестиционните убежища и по-рисковите активи, като акциите“, посочва Кевин Гидс, анализатор на Morgan Keegan & Co.

По-рано през сесията, щатският президент Барак Обама обяви план за ограничаване на дългосрочните дългови нива в САЩ, предвиждащ съкращаване на бюджетния дефицит на страната с 4 трлн. долара през следващите 12 години. 3 трлн. долара се предвижда да бъдат спестени чрез ограничаване на бюджетните разходи, а 1 трлн. долара ще бъдат акумулирани от увеличаване на данъците.

„Инвеститорите са изнервени, че сега правителството няма да харчи достатъчно пари за стимулиране на икономиката. Това обаче не означава, че пазарът не може да оцелее сам“, казва Марк Бронзо, от Security Global Investors.

Във вторник Dow се понижи с 1% до 12264 пункта – най-сериозният спад от 16 март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още