fallback

NYSE Euronext отхвърли оферта на Nasdaq и ICE

NYSE намира офертата от 11,3 млрд. долара, направена от Nasdaq и ICE, за „стратегически непривлекателна и с неприемлив риск“

17:23 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

NYSE Euronext отхвърли офертата за придобиване от Nasdaq и IntercontinentalExchange (ICE), като подчерта, че се придържа към първоначалния си план да се присъедини към Deutsche Boerse, пише BBC.

 

Офертата на Nasdaq-ICE беше представена след представянето на общите планове на NYSE и Deutsche Boerse.

В изявление NYSE Euronext съобщава, че бордът на директорите на борсата намира офертата от 11,3 млрд. долара, направена от Nasdaq и ICE за „стратегически непривлекателна и с неприемлив риск“.

Офертата на Deutsche Boerse е за 10,2 млрд. долара.

Nasdaq и базираната в Атланта, Джорджия, ICE трябва да решат дали да повишат офертата си, да направят опит за враждебно придобиване, като разговарят директно с акционерите на NYSE, пренебрегвайки борда на директорите на борсата, или просто да се откажат от идеята.

Въпреки подкрепата на NYSE за по-ниската оферта от Deutsche Boerse сливането не е сигурно, тъй като акционерите на нюйоркската фондова борса могат да предпочетат да приемат по-високата оферта на Nasdaq, ако предложението бъде отправено директно към тях.

Съществуват известни регулаторни препятствия и около двете сделки.

Според офертата на Nasdaq-ICE IntercontinentalExchange ще получи деривативния пазар на NYSE, докато Nasdaq ще вземе фондовата борса и пазарa на опции – сливане, което би обединило две от най-големите щатски борси.

Офертата на Deutsche Boerse от друга страна също може да привлече вниманието на регулаторните органи, тъй като сделката се очаква да доведе до масивно присъствие на определени европейски финансови продукти на щатския пазар.

Съществува и известна политическа опозиция за идеята чуждестранна компания да купи един от символите на Уолстрийт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още