fallback

САЩ приеха историческо съкращаване на бюджета

Преговорите между президента Обама и законодателните органи приключиха едва час преди крайния срок, след който правителството трябваше да спре основни плащания

08:53 | 09.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Споразумение между администрацията на Барак Обама и двете камари на Конгреса, доминирани едната от републиканците, а другата от демократите, спасиха САЩ от парализа на правителството - нещо, което не се беше случвало от 15 години насам, отбелязват световните агенции.

Съгласно сделката ще бъдат направени, както самият Обама се изрази, дълбоки и болезнени съкращения за близо 38 милиарда долара.

Според Обама това е най-голямото съкращаване на средства в проектобюджет на САЩ в историята на американските бюджети. Подобно мнение изрази и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър и се зарече, че през идното десетилетие ще бъдат намалени бюджетните средства с общо 500 милиарда долара.

За Хари Рийд, лидерът на демократите в Сената, сделката пък е историческа.

Откакто републиканците поеха контрола на Камарата на представителите, те се зарекоха да сложат край на безконтролното пилеене на пари и да намалят федералния дефицит, отбелязва АП.

Сделката беше договорена час преди изтичането на крайния срок. Ако не беше договорена, около 800 000 федерални служители трябваше принудително да спрат работа. На практика това означаваше правителствени служби да затворят врати. Работа щяха да прекратят национални паркове и паметници. Щяха да бъдат спрени и някои услуги.

Очаква се окончателният текст на бюджета с договорените в него съкращения да бъде приет от Конгреса идната седмица. До тогава в сила ще е временен закон, който позволява на правителството да работи до приемането на окончателния вариант на закона за бюджета за бюджетната 2011 г.

Бюджетната 2011 г. в САЩ всъщност започна още на 1 октомври 2010 г. и приключва след шест месеца, така че на практика САЩ бяха без бюджет за половин година. Работата на институциите беше възможна след приемането на общо седем закона за временно финансиране.

По-късно тази нощ Сенатът прие спешно седмия от тези закони, който ще действа до средата на идната седмица, до приемането на същинския бюджет.

Барак Обама приветства постигнатото споразумение за бюджета на САЩ за 2011 г., включващо най-големите досега съкращения на разходите. Той нарече постигнатия компромис плод на трудни решения и на отстъпки на всички страни.

Обама посочи, че някои съкращения на средствата ще бъдат болезнени, че програмите, от които зависят хора, ще бъдат с намален бюджет и че ще бъде забавено изграждането на необходими инфраструктури.

"Но да се простираме според средствата ни, е единственият начин, чрез който можем да защитим инвестициите, които ще направят САЩ по-конкурентноспособни", заключи Обама.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още