fallback

Предпазливо начало на петъчната сесия на Wall Street

Цените на златото и петрола продължиха стремителното си изкачване

17:49 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Последната за тази седмица борсова сесия на Wall Street започна с предпазливи движения на водещите индекси при липсата на по-съществени икономически данни от САЩ и на фона на поскъпването на златото и петрола.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се повишава с 0,1% до 12 423 пункта час след началото на търговията, а широкият S&P 500 остава почти без промяна на ниво от 1 333,87 пункта. Nasdaq Composite през това време губи 0,1 на сто до 2 794 пункта.

Единствените икономически данни за САЩ от днес показаха, че продажбите на търговците на дребно в страната се свиват с 0,8% на месечна база през февруари, в резултат на което запасите им от готова продукция нарастват с 1 на сто за същия месец.

Понижението в продажбите на веригите за търговия на дребно е първото от юни 2009 г. насам.

По-съществена през тази седмица е динамиката на стоковите борси, след като цените на златото поставиха рекорди, а петролът се устреми към рекордните си ценови нива от средата на 2008 г.

Поскъпването на суровините подкрепи компаниите от добивния и енергийния сектор в сутрешната търговия.

Американският лек суров петрол скочи до близо 112 долара за барел, а цената на златото стигна 1 472,60 долара за тройунция, поставяйки нов интрадневен рекорд.

Междувременно споровете между Белия дом и Конгреса на САЩ относно федералния бюджет за останалата част от фискалната 2011 доведоха до безизходица. До полунощ днес трябва да бъде постигнато споразумение, защото тогава свършват парите за финансиране на правителството, което може да доведе до временното закриване на някои правителствени служби.

До това трудно положение се стигна, след като републиканци и демократи не успяха да изчистят различията си за разходите на правителството през следващите шест месеца.

Целта на преговорите е разходите за останалата част от годината да бъдат намалени с 33 до 40 млрд. долара при общ федерален бюджет от около 3,7 трлн. долара. На фона на противоречията относно американския бюджет лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации се повишават до 3,59% от 3,55% вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още