fallback

Предпазливостта на инвеститорите остави щатските индекси без промяна

Разделението в ръководството на Фед относно паричната политика внесе колебание на Wall Street

23:32 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Борсовата сесия в САЩ приключи с минимални изменения за индексите, след като по-доброто представяне на производителите на чипове отстъпи пред безпокойството, породено от кризата с държавните дългове в Европа и повишението на лихвените проценти в Китай.

Китайската централна банка изненадващо вдигна лихвените си проценти днес за четвърти път от миналия октомври в почивен за финансовите пазари в страната ден. Това подчерта отново опасенията на Пекин относно растящата инфлация, която е един от най-сериозните рискове, през които е изправена китайската икономика.

Колебанието на инвеститорите дойде и след новините за поредното понижение на рейтинга на държавните ценни книжа на Португалия, този път от рейтинговата агенция Moody’s.

Разочароващи бяха и икономическите данни от САЩ, които показаха, че секторът на услугите, който доминира в американската икономика, е загубил инерцията си през март.

За това говори ключовият индекс на бизнес активността в сектора на услугите, който падна до 57,3 пункта през март в сравнение с 59,7 пункта за февруари.

Пазарните очаквания бяха показателят да нарасне леко до 59,8 пункта. Стойност на 50 пункта сочи за растеж в сектора.

Малко преди края на сесията излезе и докладът от последната среща на Федералния резерв в САЩ, от който стана ясно, че ръководството на централната банка е разделено по отношение на паричната политика.

Противоречията са породени от програмата на Федералния резерв за инжектиране на повече ликвидност в икономиката чрез покупки на ценни книжа за 600 млрд. долара.

Тя трябва да приключи до юни, като няколко от участниците в ръководството на Федералния резерв посочват, че свръхлибералната парична политика трябва да се затегне през тази година. Други обаче са на мнение, че тя може да бъде удължена до 2011 г., посочва Bloomberg.

На последната среща на Фед на 15 март всички членове на ръководството му са гласували единодушно покупките на ценни книжа да продължат. Няколко от тях обаче са изказали мнение, че засилването на инфлацията и стабилизирането на икономиката могат да наложат да се намали темпото на изкупуване на ценни книжа и дори цялостния размер на финансовата инжекция от 600 млрд. долара.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се понижи с 0,1% до 12 393,90 пункта до края на сесията, а широкият S&P 500 остана почти без промяна на ниво от 1 332,63 пункта. Nasdaq Composite приключи търговията с лек ръст от 0,1% до 2 791,19 пункта.

Акциите на производителя на компютърни чипове National Semiconductor се повишиха със 71% до 24,06 долара в днешната сесия, след като компанията се съгласи да бъде придобита от Texas Instruments за 6,5 млрд. долара в брой.

Другите новини от технологичния сектор показаха, че борсовият оператор Nasdaq OMX ще балансира състава на индекса Nasdaq-100.

За тази цел теглото на Apple в него пада с почти 40% до 12,3% от досегашните 20,5%. Така ще се увеличи теглото в индекса на компании като Google, Intel, Microsoft и Oracle.

Индексът Nasdaq-100 включва 100-те най-големи нефинансови компании, които се търгуват на борсата Nasdaq. Водещият за тази борса индекс обаче е Nasdaq Composite, който включва всички близо 3 хил. компании, които са листнати на Nasdaq.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още